0% Complete
صفحه اصلی
/
چهارمین کنگره بین المللی و پنجمین همایش ملی زیست فناوری گیاهان دارویی و قارچ های کوهی
اثرات گلوتامیک اسید و آسپارتیک اسید درکاهش تنش سرب در گیاهان دارویی (این مقاله قبلا با کد 1029 داوری شده و اکنون اصلاحات مورد نظر بر روی آن اعمال شده است)
نویسندگان :
زهرا رمضانی
1
علی اشرف امیری نژاد
2
1- دانشکده کشاورزی دانشگاه رازی
2- دانشگاه رازی
کلمات کلیدی :
Aspartic acid،Glutamic acid،Lead stress،Morphological features
چکیده :
Soil pollution with heavy metals can be very harmful for plants. In the meantime, lead can be a serious threat to the environment due to its low mobility and high sedimentability. One of the methods of remediation of soils contaminated with heavy metals is the use of chelating materials. The aim of this study is to evaluate the potential of two natural chelates of glutamic acid and aspartic acid in reducing lead stress in medicinal plants. Today, the use of these two chelates as growth regulators is increasing. These two amino acids act in the transfer and storage of nitrogen and directly and indirectly affect the growth and development of plants. In general, chelating materials can change the solubility and absorption capacity of heavy metals by having multiple bonding sites in their structure. In this study, the mechanism of the effects of foliar spraying of glutamic acid and aspartic acid in reducing lead stress in some medicinal plants has been investigated. In general, it can be said that the use of chelating agents, especially glutamic acid and aspartic acid, can have a positive and significant effect on reducing lead absorption by medicinal plants. Key words: Aspartic acid, Glutamic acid, Lead stress, Morphological features
لیست مقالات
لیست مقالات بایگانی شده
گیاه شناسی جینکو ، ترکیبات فیتوشیمیایی و اثرات دارویی
آزاده محمودی - بهرام ملکی زنجانی - علی عمارلو
Evaluation of Polyphenolic components of Fallopia (Polygonaceae) species in Iran
Maryam Keshavarzi - Farzaneh Ebrahimi
شاهسپران: یک گیاه دارویی فراموش شده در غذا
لیدا عبادی - علی گنجلو - ماندانا بی مکر
بررسی متابولیت های ثانویه زعفران( Crocus sativus L ) در مراحل مختلف بیولوژیکی رشد در شرایط ارگانیک
محسن فتحی - کیوان آقایی - علی عمارلو
بررسی اثرات روغن هسته انگور بر سمیت عصبی وغلظت مغزی یون مس به دنبال تماس مزمن با مس در رتهای نر بالغ
مهدیه انوش - حسین فلاحتداری - مهران محسنی
مطالعۀ بیوانفورماتیکی ژن های منتخب دخیل در مسیر بیوسنتز فلاونوئیدها در زیرۀ سبز
فرشته لطفی - محمد مهدی مرتضویان - علی ایزدی دربندی - حسین رامشینی
بررسی اثر عصاره گیاهان جینسینگ، سرخارگل، گل بنفشه و زنجبیل بر روی قارچ آسپرژیلوس فلاووس در شرایط آزمایشگاهی و مدل حیوانی
سیما صحرایی - مجتبی محمدی رکن آبادی - رسول شکری
THE VOLATILE CONSTITUENTS ANALYSIS OF Parietaria officinalis l FROM IRA
Edris Mahdavi fikjvar - Mehrdad Mahmoodpour - Habibollah Hajaghapour kolkasara
An in-silico study on tyrosinase and its potent inhibitors
Pardis Zamani - Omid Mokhtari
اثرات مفید روغن هسته انگور بر مارکرهای اکسیداتیو مغزی در اثر مصرف مزمن سرب در موشهای صحرایی نر بالغ
مهدیه انوش - شیما رحمنی - مهران محسنی - میرجمال حسینی
بیشتر
ثمین همایش، سامانه مدیریت کنفرانس ها و جشنواره ها - نگارش 41.5.1