0% Complete
صفحه اصلی
/
سومین کنگره بین المللی و چهارمین همایش ملی زیست فناوری گیاهان دارویی و قارچ های کوهی
Comparison Growth Indices and Phenolic Compounds of Stevia rebaudiana growing at Greenhouse and Field Conditions
نویسندگان :
Roya Javadi
1
Ali Soleimani
2
Ali Ammarlou
3
Azizollah Kheiri
4
1- دانشگاه زنجان
2- دانشگاه زنجان
3- دانشگاه زنجان
4- دانشگاه زنجان
کلمات کلیدی :
flavonoid, greenhouse, phenol, Stevia rebaudiana
چکیده :
Comparison growing traits, phenol and flavonoids of stevia under field and greenhouse growth conditions were done during 2020-2021. In the field, plants were cultivated in five rows of 10 plants in each, and at the same time 20 potted plants were transferred into greenhouse with controlled temperature and humidity. Irrigation in the field treatment was drip. Greenhouse temperature between 25-30 degrees and humidity of 70 percent was set. The results of comparison of cultivation of this plant under field and greenhouse conditions showed that in field treatment, the highest mean values shoot height (67.75 cm), number of leaves (96.8), fresh weight of leaves and stems (0.213 and 15.23 g) and dry weight of leaves and stems (0.0607 and 5.5). The highest mean height (38.76 cm), number of leaves (69.25), fresh weight of leaves and stems (0.167 and 5.302 g) and dry weight of leaves and stems (0.0198 and 1.590 g) were highest mean values in greenhouse treatment. On the other hand, in greenhouse treatment, the highest mean values of leaves phenol (353.043 mg/g FW) and flavonoids (242.412 mg/g FW) and in field treatment had the highest mean values of leaves phenol (304.652 mg/g FW) and flavonoids (234.412 mg/g FW). Generally, farm cultivation showed a positive effect on growth indices, and growing at greenhouse was favorable for accumulation of phenols and flavonoids in this valuable medicinal plant.
لیست مقالات
لیست مقالات بایگانی شده
Effect of ripening stages on secondary metabolites accumulation in Bitter gourd
Zeynab Mohkami - Azizollah Kheiry - Mohsen Sanikhani
عصاره الکلی استخراج شده از گیاهان دارویی و معطر به وسیله تخمیر
مینا امانی - فاطمه رفیق زاده - سعیده علیزاده سالطه
بررسی تیمارهای اسموپرایمینگ، هیدروپرایمینگ و تنش شوری بر جوانه زنی بذر و برخی خصوصیات مورفولوژیک و فیزیولوژیک گل همیشه بهار
اعظم برعندان - شهرام صداقت حور - علی حسینی - بهزاد کاویانی
ضرورت کاربردهای گیاهان دارویی در معماری سبز بیونیک با رویکرد سلامتی جامعه
منصور شیرمرد - عاطفه خوش لهجه مفرد
Studying the distribution of Shekartighal ( Echinops ssp) in Zanjan province
Hossein Rabbi Angourani
اثرات گلوتامیک اسید و آسپارتیک اسید درکاهش تنش سرب در گیاهان دارویی (این مقاله قبلا با کد 1029 داوری شده و اکنون اصلاحات مورد نظر بر روی آن اعمال شده است)
زهرا رمضانی - علی اشرف امیری نژاد
اثر تنش فلزات سنگین کادمیوم و نیکل بر ترکیبات عصاره گیاه آویشن ایرانی (Thymus persicus)
کیوان آقائی - زهرا مصطفوی
بررسی اثر عصاره گیاهان جنسینگ، سرخارگل، گل بنفشه و زنجبیل بر روی باکتری استافیلوکوکوس اورئوس در شرایط آزمایشگاهی و مدل حیوانی
سنا معین - مجتبی محمدی رکن آبادی - رسول شکری
بررسی امکان کشت بهاره سیاه دانه (Nigella sativa L.) در استان لرستان
حسین پورهادیان
اثرات مفید روغن هسته انگور بر مارکرهای اکسیداتیو مغزی در اثر مصرف مزمن سرب در موشهای صحرایی نر بالغ
مهدیه انوش - شیما رحمنی - مهران محسنی - میرجمال حسینی
ثمین همایش، سامانه مدیریت کنفرانس ها و جشنواره ها - نگارش 40.3.1