0% Complete
صفحه اصلی
/
چهارمین کنگره بین المللی و پنجمین همایش ملی زیست فناوری گیاهان دارویی و قارچ های کوهی
INVESTIGATING THE ANTICORROSIVE EFFECT OF CATECHIN ON IRON
نویسندگان :
Seyed mohammad Shoaei
1
1- دانشگاه آزاد اسلامی واحد زنجان
کلمات کلیدی :
catechin،corrosion،inhibitor،toefl test،electrochemical
چکیده :
Catechin is present in many dietary products, plants, fruits (such as apples, blueberries, gooseberries, grape seeds, kiwi, strawberries), green tea, cacao liquor, chocolate, cocoa, etc. The antioxidant action of catechin is well-established by various in vitro, in vivo and physical methods. Catechin affects the molecular mechanisms involved in angiogenesis, extracellular matrix degradation, the regulation of cell death, and multidrug resistance in cancers and related disorders. A positive correlation between green tea consumption and cardiovascular health due to several actions such as antioxidative, antihypertensive, anti-inflammatory, antiproliferative, antithrombogenic, and anti-hyperlipidemic etc., is well established based upon epidemiological and experimental studies. Clinical studies have shown the beneficial effects of catechin due its antioxidant action. In this research, the effect of different concentrations of 1 M hydrochloric acid on the electrochemical properties and corrosion of iron was investigated. The experiments showed that catechin can have corrosion inhibition properties. The results obtained from the TOEFL tests of polarization, electrochemical impedance and weight loss showed favorable compliance. The highest inhibition percentage in TOEFL test was 32%, EIS test was 25% and weight loss was 18%. Catechin is a mixed inhibitor. The inhibitory effect of catechin was carried out by the absorption of the inhibitor at the metal-electrolyte interface, and the absorption mechanism follows the Langmuir isotherm. The activation energy of inhibitor adsorption was calculated to be -12.254 kj/mol, which shows that inhibitor adsorption is spontaneous in this system.
لیست مقالات
لیست مقالات بایگانی شده
اثرات مفید روغن هسته انگور بر مارکرهای اکسیداتیو مغزی در اثر مصرف مزمن سرب در موشهای صحرایی نر بالغ
مهدیه انوش - شیما رحمنی - مهران محسنی - میرجمال حسینی
تاثیر مکمل خوراکی گیاه گزنه (Urtica dioica L.) بر وزن ارگان ها در جوجه های گوشتی تحت چالش استرس گرمایی مزمن سیده عالمه حسینیان، سید مهراد میرسعیدی فراهانی
سیده عالمه حسینیان - مهراد میرسعیدی
Effect of isolated polysaccharide from Rosa canina on the methylation of insulin and pdx1 in diabetic rats
Soraya Sajadimajd - Gholamreza Bahrami
اثر تنش خشکی بر فعالیت برخی آنزیم های آنتی اکسیدان و میزان پروتئین های محلول در گیاه آویشن (Thymus vulgaris L.)
کیوان آقائی - فاطمه احمدخانی
Isolation, sequencing and bioinformatics studies of the promoter of germacrine D synthase gene in basil
Fatemeh Khakdan - Sargol Gohari
بررسی سوابق مطالعات تنوع ژنتیکی و شناسایی مولکولی اکوتیپها و واریته های زراعی جنس مرزنجوش(Origanum sp.) با استفاده از نشانگرهای DNA
سارا ثالثی - سعید ترکش اصفهانی
استفاده از فناوری پهپاد در شناسایی گیاهان دارویی و قارچهای کوهی و تهیه بانک اطلاعاتی آنها
زهرا خوشنودی فر - پرویز رحیمی مصلح آبادی - رادمهر رحیمی مصلح آبادی
Advances and Perspectives in Tissue Culture, Genetic Engineering and Biotechnology of Cannabis: An important medicinal plant
Mohsen Hesami
Protective effect of Vitex agnus‑castus on memory deficits induced by repeated exposure toluene in mice
Soroush Farhadi Pahndari - Akbar Hajizadeh Moghaddam - Fereshteh Mirmohammadrezaei
بررسی ویژگی های ادافیکی گیاه دارویی مریم گلی لوله ای (Salvia macrosiphon) در مناطق مختلف استان هرمزگان
علی بهرامی - علیرضا یاوری - علیرضا راهب
بیشتر
ثمین همایش، سامانه مدیریت کنفرانس ها و جشنواره ها - نگارش 41.5.1