0% Complete
صفحه اصلی
/
چهارمین کنگره بین المللی و پنجمین همایش ملی زیست فناوری گیاهان دارویی و قارچ های کوهی
Elicitation of phenolic content production of Salvia officinalise by abiotic elicitors of Salicylic acid and silver nitrate
نویسندگان :
Azar Atashzar
1
Hamid Reza Kavousi
2
Mehdi Mansouri
3
Azadeh Lohrasbi-Nejad
4
1- دانشگاه شهید باهنر کرمان
2- دانشگاه شهید باهنر کرمان
3- دانشگاه شهید باهنر کرمان
4- دانشگاه شهید باهنر کرمان
کلمات کلیدی :
Abiotic elicitors،Common sage،Medicinal plant،Salicylic acid،Silver nitrate
چکیده :
Phenolic compounds are one of the main secondary metabolites of medicinal plant Salvia officinalise. Due to potential use of them as source of natural antioxidants, increasing the phenolic content of medicinal plants have been investigated in many researches. Use of elicitors as signals triggering the secondary metabolites production is one of the most effective strategy for improving the bioactive secondary metabolites content. In this study, the effects of applied foliar spray of abiotic elicitors, Salicylic acid (SA) and silver nitrate (AgNO3) on phenolic compounds were studied in a CRD design with three replications in greenhouse. Results shown a significant increase for phenolic content under the influence of SA and AgNO3 elicitors. The AgNO3 effect on phenolic content was significantly more than SA for all used concentration. It seems that by key role of antioxidant defense system throught phenolic compounds in the defense mechanisms followed induced the increase of secondary metabolites content of S. officinalise.
لیست مقالات
لیست مقالات بایگانی شده
The effect of different soil textures on growth and essential oil content of lippia Citriodora
Mohammad Ali Hakimzadeh Ardakani - Mina Haghjoo - Motahareh Esfandiari - Gholamhosein Moradi
ارزیابی ظرفیت آنتی اکسیدانی کل به روش احیای آهن سه ظرفیتی در عصاره های استخراج شده از گیاه دارویی کنگر خوراکی
سیده آرزو موسوی - احمد آقایی
Comparison Growth Indices and Phenolic Compounds of Stevia rebaudiana growing at Greenhouse and Field Conditions
Roya Javadi - Ali Soleimani - Ali Ammarlou - Azizollah Kheiri
حفظ و تقویت تنوع زیستی لازمه بقای اکوسیستمهای کشاورزی و نقش موثر آنها در احیای دریاچه اورمیه
اکبر عبدی قاضی جهانی - نگار ولی زاده
تأثیر اندازه ی پیاز در عملکرد کمی و کیفی زعفران در منطقه ی ییلاقی جنت رودبار (Corocus sativus)
سمیه قاسمی - صادق پورمرادی - عباس احمدی ماچیانی - سمانه رودگرنژاد
بررسی متابولیت های ثانویه زعفران( Crocus sativus L ) در مراحل مختلف بیولوژیکی رشد در شرایط ارگانیک
محسن فتحی - کیوان آقایی - علی عمارلو
Synthesis of green nanoparticles of zinc oxide and titanium dioxide using walnut shell extract
Haniyeh Mirzaaghakhan - Azam Monfared - Ghasem Rezanejad - Ali Saberi - Somayyeh Sadat Afi
بررسی شرایط زیست و ارزش دارویی و غذایی قارچ دنبلان (جنسTuber )
فاطمه علیلو - غلامعلی حشمتی
Medicinal Plants: Threats and Conservation
Saeid Hazrati - Hossein Rabbi Angourani - Farhad Habibzadeh
مروری بر استانداردهای موجود درحوزه گیاهان داروئی، نقاط ضعف و قوت آنها با تکیه بر استاندارد گیاه نعناع فلفلی
بهلول عباس زاده - معصومه لایق حقیقی - فرحزا کاظمی سعید
بیشتر
ثمین همایش، سامانه مدیریت کنفرانس ها و جشنواره ها - نگارش 41.5.1