0% Complete
صفحه اصلی
/
سومین کنگره بین المللی و چهارمین همایش ملی زیست فناوری گیاهان دارویی و قارچ های کوهی
The effect of different soil textures on growth and essential oil content of lippia Citriodora
نویسندگان :
Mohammad Ali Hakimzadeh Ardakani
1
Mina Haghjoo
2
Motahareh Esfandiari
3
Gholamhosein Moradi
4
1- دانشگاه یزد
2- Yazd University
3- دانشگاه یزد
4- دانشگاه یزد
کلمات کلیدی :
soil texture, Lippia citriodora, essential oil.
چکیده :
Soil physical properties are important because of their essential role in supporting plant growth. These characteristics determine how the plant interacts with the soil, water and nutrient uptake, root penetration, soil temperature and activity of microorganisms. Among the physical properties of soil, soil texture has a significant impact. On the other hand, with the increase in population and the urgent need of the pharmaceutical industry for medicinal plants as a raw material for drug production, attention and research on the Lippia citriodora plant are essential. This study aimed was to investigate the effect of different soil textures on the growth and essential oil content of lemons in order to select the best soil texture for cultivation and essential oil production in greenhouse conditions. For this purpose, the experiment was performed in a completely randomized block design with three replications in a pot. The experimental treatments included four types of loam, sandy loam, sandy and silty clay soil textures. After full growth of the plant Lippia citriodora, the amount of essential oil of the plant was measured the hydrodistillation method. The results showed that the most suitable soil for planting lemons is loamy, soil texture which is not significantly different from loamy sandy soil texture and in terms of the amount of essential oil of this plant in sandy soil texture has the highest percentage of essential oil (69%). However, since the leaf produced in loamy soil is more than its amount in sandy texture, so in each plant base, Lippi acitriodora in loamy soil, a higher percentage of essential oil is produced.
لیست مقالات
لیست مقالات بایگانی شده
Evaluation of yield and compatibility of some Iranian garlic (Allium sativum L.) cultivars in Zanjan, Iran
Ali Ammarellou - Ali Reza Yousefi - Moslem Heydari
Comparison Growth Indices and Phenolic Compounds of Stevia rebaudiana growing at Greenhouse and Field Conditions
Roya Javadi - Ali Soleimani - Ali Ammarlou - Azizollah Kheiri
تاثیر نفتالین استیک اسید، بنزیل آمینوپورین و کینتین بر جنین زایی سوماتیکی و باززایی گیاه بنگ دانه (Hyoscyamus niger)
رقیه احمدپور - بهرام ملکی زنجانی - قاسمعلی گروسی - رحیم حداد - رضا فرجامی نژاد
بررسی مولکولی ژنهای منتخب دخیل در مسیر بیوسنتز فلاونوئیدها در دو اکوتیپ زیرۀ سبز
فرشته لطفی - محمد مهدی مرتضویان - علی ایزدی دربندی - حسین رامشینی
ساخت نانوحامل مبتنی بر نانوذرات آهن پارامغناطیسی بیو سنتز شده برای اهداف انتقال ژن
سارا عابدینی - شهرام پورسیدی - جعفر ذوالعلی - روح الله عبئالشاهی
تأثیر میدان مغناطیسی به عنوان الیسیتور غیر زنده بر رشد و فعالیت های آنتی اکسیدانی میسلیوم قارچ Ganoderma lucidum
لیلا مرادی پور - وحیده پیام نور
Phytochemical screening ، antioxidant activity of sonchus oleraceus L
Fatemeh Sosan Abadi Farahani
Co-culture of Ganoderma lucidum with Bacillus subtilis and Aspergillus niger: Optimization of gonodric acid production in bubble column bioreactor
Ashrafalsadat Hatamian-zarmi - Dana Shakiba - Hale Alvandi - Zahra Beagom Mokhtari-hosseini - Bahman Ebrahimi-hoseinzadeh
Bioinformatics study of three key enzymes of phenylpropanoids biosynthesis pathway
Mohammad Rafiei - Fatemeh Khakdan - Athar Sadat Javanmard
مروری بر ترکیبات فیتوشیمیایی و روش های سنجش آزمایشگاهی آن ها در زعفران
محسن فتحی - کیوان آقایی - علی عمارلو
ثمین همایش، سامانه مدیریت کنفرانس ها و جشنواره ها - نگارش 40.3.1