0% Complete
صفحه اصلی
/
سومین کنگره بین المللی و چهارمین همایش ملی زیست فناوری گیاهان دارویی و قارچ های کوهی
شاهسپران: یک گیاه دارویی فراموش شده در غذا
نویسندگان :
لیدا عبادی
1
علی گنجلو
2
ماندانا بی مکر
3
1- دانشگاه زنجان
2- دانشگاه زنجان
3- دانشگاه زنجان
کلمات کلیدی :
Essential oil, Tanacetum Balsamita L., Shahsparan, Bioactive compounds
چکیده :
Tanacetum balsamita is medicinal plant belongs to the copmosiate family which locally called Shahsparan. Shahsparan is distributed in East Azerbaijan and widely used as a pain killer, cardiac tonic and tranquilizer in Iranian traditional medicine systems. Shahsparan possess high content of yellowish essential oil which carvone, α-thujone and camphor are the main bioactive compounds. These compounds can cause unique biological properties such as antioxidant, antimicrobial, analgesic and anti-inflammatory activities. Due to its beneficial effects, shahspran has potential for more cultivation and more usage in food and pharmaceutical industries. Unfortunately, its importance considerably diminished. In this mini review, the chemical composition of its essential oil as well as its biological activities was introduced. In addition, the extraction process of its essential oil for potential application in food industry was also discussed.
لیست مقالات
لیست مقالات بایگانی شده
Effects of different Ecotype and mother corm weight on growth and yield of saffron
Motahareh Esfandiari - Mohammad Ali Hakimzadeh Ardakani
Investigating the interaction of FGF receptor with murine herbal compound
Maryam Hezareie - Fatemeh Shoalehvar - Azizeh Asadzadeh
A review of truffle species in Iran
مسعود شیبانی - صمد جمالی
بررسی شرایط زیست و ارزش دارویی و غذایی قارچ دنبلان (جنسTuber )
فاطمه علیلو - غلامعلی حشمتی
Anti bacterial effects of Saponair officinalis extracts (saponin) against Motile salmonella SP. (a farm Isolate)
Abdolreza Nabinejad
بررسی اثر عصاره گیاهان جینسینگ، سرخارگل، گل بنفشه و زنجبیل بر روی قارچ آسپرژیلوس فلاووس در شرایط آزمایشگاهی و مدل حیوانی
سیما صحرایی - مجتبی محمدی رکن آبادی - رسول شکری
ANTIDIABETIC ACTIVITY OF ETHANOLIC EXTRACT OF CALAMUS ROTANG LINN LEAVES
Nastaran Khojastehpour - Mohammad Naseri
The influence of extraction methods on the essential oil content and the chemical composition of Prangos ferulacea (L.) Lindl
Zahra Mohebi
Effect of endophytic fungi isolated from Liquorice (Glycyrrhiza glabra) on Candida glabrata in laboratory conditions
Melika Esfandiari - Reza Habibipour - Mohsen Rajabi - Farnoosh Rasoul Sharifi
اثرات سالیسیلیک اسید درکاهش تنش قلیائیت در گیاهان دارویی
فرزانه خداوند - علی اشرف امیری نژاد
بیشتر
ثمین همایش، سامانه مدیریت کنفرانس ها و جشنواره ها - نگارش 41.5.1