0% Complete
صفحه اصلی
/
سومین کنگره بین المللی و چهارمین همایش ملی زیست فناوری گیاهان دارویی و قارچ های کوهی
Study of antimicrobial property of extracted chitosan from wild edible mushrooms
نویسندگان :
Negin Karami
1
Nassim Shavisi
2
1- دانشگاه تهران
2- دانشگاه رازی
کلمات کلیدی :
Antimicrobial property, Chitosan, Wild edible mushrooms
چکیده :
Plastics have been one of the highly valued materials and it plays a significant role in human's life such as in food packaging and biomedical applications. Bioplastic materials can gradually work as a substitute for various materials based on fossil oil. The issue like sustainability and environmental challenges which occur due to manufacturing and disposal of synthetic plastics can be conquering by bio-based plastics. In the present study, extracted chitosan solution mixed with glycerol 2% to produce edible films. The antimicrobial property of edible film was evaluated against bacterial food-borne pathogens (Staphylococcus aureus, Bacillus subtilis, Bacillus cereus, Listeria monocytogenes, Salmonella typhimurium and Escherichia coli O157:H7). The Minimum Inhibitory/Bactericidal Concentration (MIC/MBC) values of the edible film did not differ between gram negative and positive bacteria. S. aureus, B. subtilis, S. typhimurium and E. coli O157:H7 had similar sensitivity to the edible film, L. monocytogenes and B. cereus showed more sensitivity.
لیست مقالات
لیست مقالات بایگانی شده
بررسی اثر ضد باکتریایی عصاره مرزه کوهی بر باکتری های بیماری زا و غیر بیماری زا
فوزیه مقدمی - معصومه جعفری - عذرا خدابندلو - بهاره دودانگه
گیاه شناسی جینکو ، ترکیبات فیتوشیمیایی و اثرات دارویی
آزاده محمودی - بهرام ملکی زنجانی - علی عمارلو
Suppressive role of Viola odorata extract on malignant characters of mammosphere‑derived breast cancer stem cells
Saghar Yousefnia
بررسی اثرات همزمان تنش های شوری و گرما بر برخی خصوصیات فیزیولوژیکی و رویشی گیاه دارویی نعناع فلفلی (MenthapiperitaL.)
اعظم غلام نیا - اصغر مصلح آرانی* - حمید سودایی زاده - سعید ترکش اصفهانی - سمیه قاسمی
بررسی روند تغییرات متابولیت های ثانویه در گیاهان دارویی آویشن و درمنه
علیرضا نژادمحمد نامقی - زهرا قلی زاده - سعید جاهدی پور
Antioxidant potential of Chenopodium quinoa Willd. as a promising nutraceutical
Athar Sadat Javanmard - Fatemeh Khakdan
بررسی اثرات مقادیر مختلف هورمون های جیبرلین و اکسین بر سازگاری و خصوصیات کمی و کیفی گیاه زنجبیل (Zingiber officinale)
مسعود اسدی داشبلاغ - غلامعلی اکبری - جواد میرعرب رضی - حسین زینلی
برآورد اقتصادی تولید و عملکرد گیاه دارویی زوفا در شرایط دیم (دماوند)
سمانه اسدی صنم - محمدحسین لباسچی - میثم انصاری - فاطمه ذاکریان
بررسی تأثیر مصرف کودهای نیتروژن و پتاسیم بر عملکرد و اسانس گیاه رزماری (Rosmarinus officinalis L.)
سمیه قاسمی - سمانه رودگرنژاد - صادق پورمرادی - حسام عمادی فر
Evaluation of antibacterial effects of hexane extract of Euphorbia helioscopia root smoke
Amirarsalan Kavyanifard
بیشتر
ثمین همایش، سامانه مدیریت کنفرانس ها و جشنواره ها - نگارش 41.5.3