0% Complete
صفحه اصلی
/
سومین کنگره بین المللی و چهارمین همایش ملی زیست فناوری گیاهان دارویی و قارچ های کوهی
Evaluation of Antibacterial and Antioxidant effect of Ziziphora tenuior essential oil, native to Zanjan province.
نویسندگان :
Shayan Sadeghilar
1
Amirsaleh Karimi
2
Alireza Yazdinezhad
3
Mehran Mohseni
4
1- دانشگاه علوم پزشکی زنجان
2- دانشگاه علوم پزشکی زنجان
3- دانشگاه علوم پزشکی زنجان
4- دانشگاه علوم پزشکی زنجان
کلمات کلیدی :
Antibacterial, Antioxidant, MIC, MBC, phenolic content, DPPH, FRAP, HRSA, Ferrous ion chelation, Zanjan, Ziziphora tenuior.
چکیده :
In the present investigation, the chemical compositions and evaluation of Antibacterial and Antioxidant effect of Ziziphora tenuior essential oil were examined. The chemical compositions analyzed with GC–MS. The antibacterial activity of essential oil of Ziziphora tenuior was tested against Bacillus subtilis, Salmonella typhi, Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli, Staphylococcus epidermidis, Klebsiella pneumonia by agar well diffusion method, Minimum inhibitory concentrations (MICs) and Minimum bactericidal concentration (MBC). Ziziphora tenuior had several level of antibacterial activities (MIC>0.625 µg/mL & MBC>1.25 µg/mL). Antioxidant activity of essential oil of Ziziphora tenuior were determined by total phenolic with 169.33 ± 7.02 GAE mg/g, DPPH- radical-scavenging activities with significant differences (P<0.05) among IC50 798.71 ± 7.91 mg/L comparable to garlic acid (61.20 ± 1.67 mg/L), Ferric reducing antioxidant power assay (FRAP) with significant differences (P<0.05) among Absorption of essential oil comparable to standard (ascorbic acid), Hydroxyl Radical Scavenging Activity (HRSA) with significant differences (P<0.05) among IC50 of essential oil of Ziziphora tenuior (8.01 ± 0.17 mg/mL) comparable to ascorbic acid (0.12 ± 0.005 mg/mL) and Ferrous ion chelation with significant differences (P<0.05) among IC50 of essential oil of Ziziphora tenuior (79.54 ± 2.98 µg/mL) comparable to EDTA (0.72 ± 0.015 µg/mL). Ziziphora tenuior in all determining methods had several level of antioxidant and antibacterial activities.
لیست مقالات
لیست مقالات بایگانی شده
سنتز سبز نانو ذرات نقره تهیه شده از عصاره آبی گیاه آویشن شیرازی وبرسی خواص ضد باکتریایی این نانو ذرات بر روی باکتریهای گرم مثبت و گرم منفی
حدیث اسداللهی - سیف اله بهرامی کیا
آیندهی احتمالی محصولات کشاورزی و گیاهان دارویی در متاورس
آرش مودودی - محمد ناصر مودودی - ابراهیم جهانگیر دهبرزویی - محمود رضا سالار
بررسی فولکلور درمانی مبتنی بر گیاهان دارویی در مواجهه با کوید 19 در استانهای زنجان و گیلان
رویا حیدری
The Calendula officinalis used in polymeric hydrogel burn dressings to improve the wound healing process
Yasamin Azimi - Mohsen Shahrousvand - Jamshid Mohammadi-Rovshandeh - Hojjat Basati
اثرات گلوتامیک اسید و آسپارتیک اسید درکاهش تنش سرب در گیاهان دارویی (این مقاله قبلا با کد 1029 داوری شده و اکنون اصلاحات مورد نظر بر روی آن اعمال شده است)
زهرا رمضانی - علی اشرف امیری نژاد
استفاده از فناوری پهپاد در شناسایی گیاهان دارویی و قارچهای کوهی و تهیه بانک اطلاعاتی آنها
زهرا خوشنودی فر - پرویز رحیمی مصلح آبادی - رادمهر رحیمی مصلح آبادی
معرفی برخی از گونههای مناسب زراعی جنس پونهسا، برای استانهای مختلف کشور
بهلول عباس زاده - معصومه لایق حقیقی - فاطمه سفیدکن - فاطمه ذاکریان
بررسی اثرات مقادیر مختلف هورمون های جیبرلین و اکسین بر سازگاری و خصوصیات کمی و کیفی گیاه زنجبیل (Zingiber officinale)
مسعود اسدی داشبلاغ - غلامعلی اکبری - جواد میرعرب رضی - حسین زینلی
Antioxidant potential of Chenopodium quinoa Willd. as a promising nutraceutical
Athar Sadat Javanmard - Fatemeh Khakdan
Antifungal Effect of hexane extract of Euphorbia helioscopia root smoke
Amirarsalan Kavyanifard
بیشتر
ثمین همایش، سامانه مدیریت کنفرانس ها و جشنواره ها - نگارش 41.5.1