0% Complete
صفحه اصلی
/
سومین کنگره بین المللی و چهارمین همایش ملی زیست فناوری گیاهان دارویی و قارچ های کوهی
Evaluation of the protective effect of green tea polyphenols for sub-acute toxicity of diazinon in mice
نویسندگان :
Fereshteh Mehri
1
Amir Sasan Mozaffari Nejad
2
1- دانشگاه علوم پزشکی همدان
2- دانشگاه علوم پزشکی همدان
کلمات کلیدی :
Diazinon, Green tea polyphenols (GTP), Oxidative stress, Mice
چکیده :
Background: Studies have shown that an organophosphorus pesticide such as diazinon induces oxidative stress injury and damage in various tissues. Objectives: This study conducted to investigate the effects of green tea polyphenols (GTP) on the liver function of diazinon -poisoned animals. Methods: Twenty-eight mice were divided into four groups of the control, GTP (400 mg/kg), diazinon + GTP, and diazinon. Animals received malathion 80 mg/kg and SA 400 mg/kg for one week through intraperitoneal injection. Then, their liver and blood samples were extracted, and alanine aminotransferase, aspartate aminotransferase concentrations in serum as well as biomarkers of oxidative stress such as Total Antioxidant Capacity (TAC), Lipid Peroxidation (LPO), and catalase (CAT) activity in the liver tissue were measured. Results: The results indicated that the GTP administration decreased the level of liver LPO compared with that in the diazinon group. Also, receiving GTP increased liver TAC and CAT levels in mice, which this difference was significant than the diazinon group. In addition, the GTP group showed a significant reduction in liver enzyme levels, then the diazinon-treated group. Conclusion: Based on the results, GTP exerted protective effects against diazinon poisoning, by the decrease of oxidative stress. Thus, GTP can be an antioxidant to counteract the risk effects of diazinon poising in liver tissue.
لیست مقالات
لیست مقالات بایگانی شده
استفاده از فناوری پهپاد در شناسایی گیاهان دارویی و قارچهای کوهی و تهیه بانک اطلاعاتی آنها
زهرا خوشنودی فر - پرویز رحیمی مصلح آبادی - رادمهر رحیمی مصلح آبادی
Essential oil analysis of three Stachys species from Qazvin
Sudabeh Mafakheri - Roghayeh Aminian
تأثیرغلظتهای مختلف فلزات سنگین بر برخی شاخصهای جوانهزنی کاسنی
زهرا سلیمان پور - زهرا موحدی - مهدی قبولی - مجید رستمی
Green synthesis of copper nanoparticles via Glycyrrhiza glabra- a medicinal plant
Mojtaba Ehsanfar - Shahram Pourseyedi - Azadeh Lohrasbi-Nejad
بررسی تاثیرات کورکومین در سرطان ها
فهیمه بهرام نژاد - درنا دهقانی
Evaluation of Nostoc commune extract effects on locomotor activity 6-OHDA-induced in model of Parkinson’s disease
Ghazaleh Javaherdoust - Akbar Haji Zadeh Moghaddam - Ehsan Nazifi
کاهش عارضه ترکیدگی میوه انار با استفاده از محلول پاشی درختان با ترکیب کودی آلی
علی سلیمانی - اکبر حسنی - محمد علی نیکوگفتار - لیلا ندیرخانلو - مریم کشاورز گرامی - سعیده خالقی
گیاه شناسی جینکو ، ترکیبات فیتوشیمیایی و اثرات دارویی
آزاده محمودی - بهرام ملکی زنجانی - علی عمارلو
Investigating the cultivation and domestication of wild populations of Iranian shallots(Allium hirtifolium Boiss.) from the habitats of Zanjan province
Hossein Rabbi Angourani
تولید نوشیدنی های بر پایه گیاهان دارویی
فاطمه بیات - مانادانا بیمکر - علی گنجلو - محسن زندی
بیشتر
ثمین همایش، سامانه مدیریت کنفرانس ها و جشنواره ها - نگارش 41.5.1