0% Complete
صفحه اصلی
/
سومین کنگره بین المللی و چهارمین همایش ملی زیست فناوری گیاهان دارویی و قارچ های کوهی
Evaluation of the protective effect of green tea polyphenols for sub-acute toxicity of diazinon in mice
نویسندگان :
Fereshteh Mehri
1
Amir Sasan Mozaffari Nejad
2
1- دانشگاه علوم پزشکی همدان
2- دانشگاه علوم پزشکی همدان
کلمات کلیدی :
Diazinon, Green tea polyphenols (GTP), Oxidative stress, Mice
چکیده :
Background: Studies have shown that an organophosphorus pesticide such as diazinon induces oxidative stress injury and damage in various tissues. Objectives: This study conducted to investigate the effects of green tea polyphenols (GTP) on the liver function of diazinon -poisoned animals. Methods: Twenty-eight mice were divided into four groups of the control, GTP (400 mg/kg), diazinon + GTP, and diazinon. Animals received malathion 80 mg/kg and SA 400 mg/kg for one week through intraperitoneal injection. Then, their liver and blood samples were extracted, and alanine aminotransferase, aspartate aminotransferase concentrations in serum as well as biomarkers of oxidative stress such as Total Antioxidant Capacity (TAC), Lipid Peroxidation (LPO), and catalase (CAT) activity in the liver tissue were measured. Results: The results indicated that the GTP administration decreased the level of liver LPO compared with that in the diazinon group. Also, receiving GTP increased liver TAC and CAT levels in mice, which this difference was significant than the diazinon group. In addition, the GTP group showed a significant reduction in liver enzyme levels, then the diazinon-treated group. Conclusion: Based on the results, GTP exerted protective effects against diazinon poisoning, by the decrease of oxidative stress. Thus, GTP can be an antioxidant to counteract the risk effects of diazinon poising in liver tissue.
لیست مقالات
لیست مقالات بایگانی شده
ارزیابی تأثیر تنش شوری بر برخی صفات فیزیولوژیکی و عملکرد دانه گندم سیاه
محمد محمدی - محمدرضا کردلو
بررسی تاثیرات کورکومین در سرطان ها
فهیمه بهرام نژاد - درنا دهقانی
تاثیر نانوکودها بر تغذیه و رشد گیاهان باغی
مهدیه رضایی تبار - محمد ابراهیم رمضانی
ANTIDIABETIC ACTIVITY OF ETHANOLIC EXTRACT OF CALAMUS ROTANG LINN LEAVES
Nastaran Khojastehpour - Mohammad Naseri
Hairy root Induction of Foeniculum vulgare M.
Shirin Alijani
ارزیابی ظرفیت آنتی اکسیدانی کل به روش احیای آهن سه ظرفیتی در عصاره های استخراج شده از گیاه دارویی کنگر خوراکی
سیده آرزو موسوی - احمد آقایی
برسی اثر پتاسیم نیترات بر میزان کلروفیلa، bو میزان پرولین گیاهSalicornia persica AKHANI تحت تنش شوری
حمید کمالوند - زهرا اکبری فرد - سعیده قیاسوند
تاثیر محرک های زیستی در کاهش اثرات سوء تنش خشکی در زیره سبز
رقیه امینیان دهکردی
In silico analysis of the predicted protein sequence of linalool synthase as a key enzyme in the biosynthesis of linalool compound in Mentha citrata
Fatemeh Bikdeli - Fatemeh Khakdan
بررسی اثرات مقادیر مختلف کود های N.P.K و وزن ریزوم بر سازگاری و عملکرد کمی و کیفی گیاه زنجبیل (Zingiber officinal).
سیدمیلاد شهدائی
ثمین همایش، سامانه مدیریت کنفرانس ها و جشنواره ها - نگارش 40.3.1