0% Complete
صفحه اصلی
/
چهارمین کنگره بین المللی و پنجمین همایش ملی زیست فناوری گیاهان دارویی و قارچ های کوهی
A comparative study on the essential oil composition and antibacterial activities of different organs of wild growing Paeonia wendelboi Ruksans from Iran
نویسندگان :
Edris Mahdavi Fikjvar
1
Hassan Rezadoost
2
Mehrdad Mahmoodpour
3
Adib Mahboubi malali
4
1- دانشگاه علوم پزشکی گیلان
2- دانشگاه شهید بهشتی
3- دانشگاه علوم پزشکی گیلان
4- دانشگاه علوم پزشکی گیلان
کلمات کلیدی :
Paeonia،essential oil،antibacterial،GC/MS
چکیده :
ABSTRACT: Paeonia Paeonia wendelboi Ruksans is an herbaceous perennial and flowering plant from the Paeoniaceae family. In this research, the roots, stems, leaves and fruits of Paeonia wendelboi Ruksans were investigated for a comparative identification of essential oil composition. The essential oils constituents were identified by GC/MS and then compared. The study leads to the identification of 32, 58, 76, and 59y components in the essential oils obtained from the roots, stems, leaves and fruits, respectively. These chemicals make up more than 99.5% of the essential oil. Some of the identified compounds Salicylaldehyde، n-Nonaldehyde ، Myrtanal ، 9 Octadecanone -1-ol, and n-tricosane) occurred in all parts of the plant. The existence of compounds such as Benzaldehyde ، Phenol Silphiperfol-5-en n-Heptanal cis Hept-2-enal in the fruit, stem, root, and leaf, respectively. The antibacterial activities (MIC) of the oils obtained from the four studied Paeonia parts against Escherichia coli and Staphylococcus aureus was studied. Staphylococcus aureus was the most sensitive microorganism to the oil obtained from the fruits of Paeonia wendelboi Ruksans with the value of 0.04±0.005mg mL1
لیست مقالات
لیست مقالات بایگانی شده
The Effect of Different Drying Methods on antioxidant properties of edible mushrooms
Maede Shahiri Tabarestani
Medicinal Properties of Bacopa Monnieri L.: A review
Mobina Karamiargeneh - Parichehr Hanachi
برآورد اقتصادی تولید و عملکرد گیاه دارویی زوفا در شرایط دیم (دماوند)
سمانه اسدی صنم - محمدحسین لباسچی - میثم انصاری - فاطمه ذاکریان
اثر قارچ تریکودرما بر رشد و تغذیه گیاهان دارویی
مینا امانی - فاطمه رفیق زاده - سعیده علیزاده سالطه
پاسخ گیاه ریحان (Ocimum ciliatum L) به اصلاح کننده بیوچار تحت تنش کادمیم
سارا فرسرایی - لیلا مهدی زاده - محمد مقدم
Evaluation of Antioxidant Activity of Selenium Nanoparticles using Seeds of Extract of Polylophium involucratum (Pall.) Boiss. from Ramsar – Iran
Shahab Ojani - Naser Montazeri - Masoud Mohammadi Zeydi - Masoud Ghane
تاثیر نفتالین استیک اسید، بنزیل آمینوپورین و کینتین بر جنین زایی سوماتیکی و باززایی گیاه بنگ دانه (Hyoscyamus niger)
رقیه احمدپور - بهرام ملکی زنجانی - قاسمعلی گروسی - رحیم حداد - رضا فرجامی نژاد
تأثیر اندازه ی پیاز در عملکرد کمی و کیفی زعفران در منطقه ی ییلاقی جنت رودبار (Corocus sativus)
سمیه قاسمی - صادق پورمرادی - عباس احمدی ماچیانی - سمانه رودگرنژاد
تاثیر محرک های زیستی در کاهش اثرات سوء تنش خشکی در زیره سبز
رقیه امینیان دهکردی
حفظ و تقویت تنوع زیستی لازمه بقای اکوسیستمهای کشاورزی و نقش موثر آنها در احیای دریاچه اورمیه
اکبر عبدی قاضی جهانی - نگار ولی زاده
بیشتر
ثمین همایش، سامانه مدیریت کنفرانس ها و جشنواره ها - نگارش 41.5.1