0% Complete
صفحه اصلی
/
سومین کنگره بین المللی و چهارمین همایش ملی زیست فناوری گیاهان دارویی و قارچ های کوهی
Study of antimicrobial effects of Nanoemulsion of Foeniculum Vulgar essential oil
نویسندگان :
Parisa Kazemi Espili
1
Alireza Yazdinezhad
2
Somaye Sadighian
3
Mehran Mohseni
4
1- دانشگاه علوم پزشکی زنجان
2- دانشگاه علوم پزشکی زنجان
3- دانشگاه علوم پزشکی زنجان
4- دانشگاه علوم پزشکی زنجان
کلمات کلیدی :
Fennel, essence, nanoemulsion, antimicrobial properties.
چکیده :
The aim of this study was to investigate nanoemulsion of thyme essential oil against some strains of standard bacteria. Thyme essential oil and its synthesized nanoemulsion were used to evaluate the antimicrobial effect against standard bacteria. The nanoemulsion was made from Span 60 and Tween 80 by high energy method with a homogenizer and its stability was evaluated during 3 months. Antimicrobial effect, along with minimum concentration of growth inhibitor (MIC) and minimum bactericidal concentration (MBC) of thyme essential oil on 8 standard bacterial strains was determined by Pure plate method. The size (z-average-nm) results of nanoemulsion made at different times at incubator (37 ° C), refrigerator (4 ° C) and ambient (25 ° C) temperatures showed that the average particle size over time There was a slight increase. The greatest antimicrobial effect was related to Escherichia bacteria. The lowest concentration of essential oils that prevented the growth of 90% of bacteria (MIC) was related to staphylococcus aureus and Micrococcus luteus did not respond. Also, the highest MBC was related to Staphylococcus epidermidis with a minimum lethal concentration of 80 and three bacteria Micrococcus luteus, Bacillus cereus and Pseudomonas aeruginosa did not respond and the highest effect of the synthesized nanoemulsion was on the three bacteria Escherichia coli, and Staphylococcus enterocus. The results showed that thyme essential oil and nanoemulsion made from it had a good antimicrobial effect on most of the studied bacteria.
لیست مقالات
لیست مقالات بایگانی شده
تغییرات اسانس و فعالیت آنتی اکسیدانی گیاه دارویی سرخارگل Echinacea purpurea L. در پاسخ به تیمارهای مختلف تغذیه
سمانه اسدی صنم - بهلول عباس زاده - معصومه لایق حقیقی - فاطمه عسکری
مروری بر استانداردهای موجود درحوزه گیاهان داروئی، نقاط ضعف و قوت آنها با تکیه بر استاندارد گیاه نعناع فلفلی
بهلول عباس زاده - معصومه لایق حقیقی - فرحزا کاظمی سعید
Green synthesis of copper nanoparticles via Glycyrrhiza glabra- a medicinal plant
Mojtaba Ehsanfar - Shahram Pourseyedi - Azadeh Lohrasbi-Nejad
بررسی اثر عصاره گیاهان جینسینگ،سرخارگل، گل بنفشه و زنجبیل بر روی باکتری اشرشیاکلای در شرایط آزمایشگاهی و مدل حیوانی
آنیتا خان احمدلو
In silico Molecular Docking Analysis Targeting SARS-CoV-2 Spike Protein and Human ACE2 Receptor with Herbal Anti-cancer components and chloroquine
Seyedeh Mahya Marashiyan - Fateme Davodabadi - Javad Arabpour
Hairy root Induction in Nicotiana tabacum L.
Farzaneh Ramezani - Reza Amirifahliani - Asad Masoumiasl
بررسی خصوصیات کمی اسانس گیاه دارویی مریم گلی لوله ای (Salvia macrosiphon) در رویشگاه های طبیعی استان فارس
علی بهرامی - علیرضا یاوری - علیرضا راهب
برسی اثر پتاسیم نیترات بر میزان کلروفیلa، bو میزان پرولین گیاهSalicornia persica AKHANI تحت تنش شوری
حمید کمالوند - زهرا اکبری فرد - سعیده قیاسوند
تاثیر اندازه ی پیاز در عملکرد کمی و کیفی زعفران در منطقه ی ییلاقی حاج شیخ موسی بابل (مازندران)
مائده اسماعیل زاده آرائی
روند جهانی تحقیقات بر روی گیاهان دارویی
رضا مهدوی - شهاب قاضی
ثمین همایش، سامانه مدیریت کنفرانس ها و جشنواره ها - نگارش 40.3.1