0% Complete
صفحه اصلی
/
چهارمین کنگره بین المللی و پنجمین همایش ملی زیست فناوری گیاهان دارویی و قارچ های کوهی
Application of Catharanthus roseus L. in Food Industry: A review
نویسندگان :
Pariwash Zandi
1
Mandana Bimakr
2
Ali Ganjloo
3
1- دانشگاه زنجان
2- دانشگاه زنجان
3- دانشگاه زنجان
کلمات کلیدی :
Parvanesh،Food industry،Antioxidant activity،Phytochemical compounds،Extraction
چکیده :
Parvansh with the scientific name Catharanthus roseus L. is native to the island of Madagascar which is cultivated in many tropical and subtropical regions. This plant is evergreen and has flowers with beautiful and varied colors from pink to purple. Parvansh has medicinal uses in Spain, United States, China, Africa, India and Southern Europe and in Iran. Parvansh cultivated in Khuzestan, Bushehr, Hormozgan, sistan and Baluchestan provinces and rarely in Tehran. Parvansh has antioxidant, anti-inflammatory, antimicrobial and anti-cancer properties. This plant has been introduced to treat diseases such as diabetes, blood pressure, asthma, constipation, cancer and menstrual problems. Parvansh has various chemical compounds such as carbohydrates, flavonoids, saponins, glycosides and alkaloids. More than 130 alkaloids have been identified in this plant which is used as medicine, flavoring and food additives, as well as pesticides. This plant has a significant antioxidant activity which has attracted the attention of food industry researchers to replace it with synthetic antioxidant compounds. One of the basic steps that affect the quantity and quality of bioactive compound isolation from plant sources is the type of extraction method. In this study, after the general introduction of Parvansh and its phytochemical compounds, some effective methods for extracting the bioactive compounds of this plant for use in the food industry will be investigated.
لیست مقالات
لیست مقالات بایگانی شده
Effect of Vitex agnus-castus extract on progesterone levels in the presence of toluene in female mice
Fatemeh Malekzadeh Estalkhi - Fereshteh Mirmohammadrezei - Akbar Hajizadeh Moghaddam
بررسی ویژگی های ادافیکی گیاه دارویی مریم گلی لوله ای (Salvia macrosiphon) در مناطق مختلف استان هرمزگان
علی بهرامی - علیرضا یاوری - علیرضا راهب
اولویت بندی گیاهان دارویی قابل کشت پا یدار در منطقه بم با استفاده از شیوه های تصمیم گیری چند معیاره
شهریار اخترشناس - شهرام آریافر - ایرج توسلیان - علیرضا امیری
A review of recent advances on the efficacy of natural compounds extracted from medicinal plants as a biological control agent of mycotoxins contamination
Amir Sasan Mozaffari Nejad - Ali Heshmati - Fereshteh Mehri
بررسی روند تغییرات متابولیت های ثانویه در گیاهان دارویی آویشن و درمنه
علیرضا نژادمحمد نامقی - زهرا قلی زاده - سعید جاهدی پور
اثرات سالیسیلیک اسید درکاهش تنش قلیائیت در گیاهان دارویی
فرزانه خداوند - علی اشرف امیری نژاد
The effect of different soil textures on growth and essential oil content of lippia Citriodora
Mohammad Ali Hakimzadeh Ardakani - Mina Haghjoo - Motahareh Esfandiari - Gholamhosein Moradi
ارزیابی تنوع فیتوشیمیایی و فعالیت های آنتی اکسیدانی گیاه دارویی (Capparis spinosa) در مراحل مختلف فنولوژیکی
سعید حضرتی - سعید ملایی - حسین ربیعی انگورانی
بررسی مولکولی ژنهای منتخب دخیل در مسیر بیوسنتز فلاونوئیدها در دو اکوتیپ زیرۀ سبز
فرشته لطفی - محمد مهدی مرتضویان - علی ایزدی دربندی - حسین رامشینی
Green synthesis of silver nanoparticles using Perilla frutescens extract and evaluation of their biological activity
Mansoureh Tavan - Parichehr Hanachi - Mohammad Hossein Mirjalili
بیشتر
ثمین همایش، سامانه مدیریت کنفرانس ها و جشنواره ها - نگارش 41.5.1