0% Complete
صفحه اصلی
/
سومین کنگره بین المللی و چهارمین همایش ملی زیست فناوری گیاهان دارویی و قارچ های کوهی
Effect of isolated polysaccharide from Rosa canina on the methylation of insulin and pdx1 in diabetic rats
نویسندگان :
Soraya Sajadimajd
1
Gholamreza Bahrami
2
1- دانشگاه رازی
2- دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه
کلمات کلیدی :
Diabetes, DNA methylation, Polysaccharide, Rosa canina
چکیده :
Introduction: Since DNA methylation plays a causal role in β-cell remodeling and development, thus modulation of this epigenetic mechanism is essential in treatment of diabetes. Therefore, this provoked us to examine the effect of a known anti-diabetic agent, an isolated polysaccharide, on the methylation pattern of Ins-1 and Pax-4 in diabetic rats. Materials: Here, a polysaccharide fraction was isolated from Rosa canina and analyzed using NMR, FTIR and MS/MS techniques. Diabetes was established by using intraperitoneal injection of STZ in male Wistar rats. After treatment, pancreas was removed and DNA was extracted and bisulfite treated by a DNA methylation kit. PCR and real-time PCR were used to determine the levels of methylated and/or unmethylated Ins-1 and Pax-4 genes. Results: The levels of blood glucose and weight body were normalized in diabetic rats exposed to isolated polysaccharide. The level of unmethylated Ins-1 was upregulated in diabetic rats which is downregulated in metformin and polysaccharide-treated ones. In diabetic rats, the content of methylated Pax-4 was increased while it was decreased in polysaccharide-treated group. Interestingly, the methylation pattern of Pax-4 in metformin group was the same as diabetic ones. Conclusion: Data clearly indicated that polysaccharide can reduce the level of blood glucose by modulating the methylation pattern of Pax-4 and Ins-1. This study sheds light on the importance of DNA methylation modulation as a promising therapeutic strategy in diabetes.
لیست مقالات
لیست مقالات بایگانی شده
معرفی برخی از گونههای مناسب زراعی جنس پونهسا، برای استانهای مختلف کشور
بهلول عباس زاده - معصومه لایق حقیقی - فاطمه سفیدکن - فاطمه ذاکریان
مروری بر گیاه مارچوبه با تمرکز بر خواص درمانی و ارزش غذایی آن
پویا طاهرخانی - فرزان طاهری - محمد رسولی - علی عمارلو
(.Toxic Effects of cadmium on Essential Oil Composition, and expression of key genes involved in the biosynthesis of menthol and menthofuran in Peppermint (Mentha piperita L
Manije Sabokdast Nodehi - Zeynab Azimychetabi - Taraneh Karami Moghadam
Effects of Sulforaphane in the Autistic Symptoms in Rat with by Prenatal Valproic acid induction
Sahar Heydari - Ali Mahmoudi
بررسی روند تغییرات متابولیت های ثانویه در گیاهان دارویی آویشن و درمنه
علیرضا نژادمحمد نامقی - زهرا قلی زاده - سعید جاهدی پور
Isolation, Molecular Identification and Morphological and Diversity of Endophytic Fungi from Capparis spinosa L.
Mohsen Rajabi - Mohammad Reza Azimi Moghadam - Ali Azizi - Jalal Soltani - Melika Esfandiari
تغییرات اسانس و فعالیت آنتی اکسیدانی گیاه دارویی سرخارگل Echinacea purpurea L. در پاسخ به تیمارهای مختلف تغذیه
سمانه اسدی صنم - بهلول عباس زاده - معصومه لایق حقیقی - فاطمه عسکری
Green synthesis of silver nanoparticles using Perilla frutescens extract and evaluation of their biological activity
Mansoureh Tavan - Parichehr Hanachi - Mohammad Hossein Mirjalili
روشهای استخراج روغن ضروری بومادران (Achillea millefolium) و ارزیابی ترکیبات، فعالیت ضد اکسایشی و اثرات ضد میکروبی و دارویی
پروانه کرمی - محسن زندی - علی گنجلو
بررسی خواص گیاه دارویی سیزاب و کاربرد های آن در صنعت غذا
زهره دلیری سوسفی - ماندانا بی مکر - علی گنجلو
ثمین همایش، سامانه مدیریت کنفرانس ها و جشنواره ها - نگارش 40.3.1