0% Complete
صفحه اصلی
/
سومین کنگره بین المللی و چهارمین همایش ملی زیست فناوری گیاهان دارویی و قارچ های کوهی
A review of truffle species in Iran
نویسندگان :
مسعود شیبانی
1
صمد جمالی
2
1- دانشگاه رازی
2- دانشگاه رازی
کلمات کلیدی :
Ectomycorrhiza, Endomycorrhiza, Iran, Desert truffles, Symbiosis
چکیده :
A review of truffle species in Iran Masoud Sheibani1 and Samad Jamali2: 1: MSc Student, Department of Plant Protection, College of Agriculture, Razi University, Kermanshah, Iran ( masoud.sheibani@yahoo.com ) 2: Associate Prof. in Mycology, Department of Plant Protection, College of Agriculture, Razi University, Kermanshah, Iran (jamali454@yahoo.com) Truffles are the hypogeous fruiting bodies of Ascomycete fungi. Truffles can be divided into two types; tuber and desert truffles. They are obligate ectomycorrhiza of plants that live entirely underground in symbiosis with roots of members of some trees, mostly oaks, Cistaceae, mainly with Helianthemum species, both annual and perennial, shrubs as Cistus, and members of Cypraceae. The hypogeous ascomycete fungi (truffles) are now distributed among six Pezizalean families including Glaziellaceae, Discinaceae-Morchellaceae, Helvellaceae, Tuberaceae, Pezizaceae, and Pyronemataceae, comprising 38 genera. Tuber is a genus in the Tuberaceae family of fungi and desert truffles in other families. In Iran, due to the economic, ecological, nutritional and medicinal importance of truffles, studies began in 2014 and so far the existence of Tuber aestivum from Tuberaceae, Picoa juniperi and Picoa lefebvrei, Geopora cooperi and Geopora ramila from the family Pyronemataceae and Terfezia claveryi, Terfezia boudieri, Tirmania pinoyi and Tirmania nivea from the family Pezizaceae have been confirmed based on morphological and molecular characteristics. Further scientific research is needed to identify other species, identify symbiotic plants, cultivation and commercialize these valuable products. Keywords: Ectomycorrhiza, Endomycorrhiza, Iran, Desert truffles, Symbiosis
لیست مقالات
لیست مقالات بایگانی شده
Bioinformatics study of three key enzymes of phenylpropanoids biosynthesis pathway
Mohammad Rafiei - Fatemeh Khakdan - Athar Sadat Javanmard
اثر نانوذرات نقره سنتز شده عصاره گل و برگ پیچک صحرایی بر استافیلوکوکوس اورئوس و اشرشیا کلی
نسترن متین پور - رسول شکری - مجتبی صلوتی
مطالعۀ بیوانفورماتیکی ژن های منتخب دخیل در مسیر بیوسنتز فلاونوئیدها در زیرۀ سبز
فرشته لطفی - محمد مهدی مرتضویان - علی ایزدی دربندی - حسین رامشینی
بررسی اثر عصاره گیاهان جینسینگ،سرخارگل، گل بنفشه و زنجبیل بر روی باکتری اشرشیاکلای در شرایط آزمایشگاهی و مدل حیوانی
آنیتا خان احمدلو
اثر اندازه گلدان ونوع محیط کشت بر تولید گلخانه ایی زنجبیل
منصوره رضایی - شاهپور خانقلی - امیر بستانی
The study of Quercetin in inhibitory role for Egfr enzyme in regards to cancer
Hamed Limouei - Azizh Asadzadeh - ّFatemeh Sholehvar
اثر تنش فلزات سنگین کادمیوم و نیکل بر ترکیبات عصاره گیاه آویشن ایرانی (Thymus persicus)
کیوان آقائی - زهرا مصطفوی
Cardioprotective Effect of Ethanolic Leaf Extract of Melissa Officinalis L Against Regional Ischemia-Induced Arrhythmia and Heart Injury after Five Days of Reperfusion in Rats
Mehrnoosh Sedighi - Mostafa Cheraghi - Mostafa Dehghani - Fatem Shafie - Afshin Nazari
بررسی میزان ترکیب اسیدهای چرب گونه های وحشی بادام استان کرمانشاه
امیدعلی امجدیان - عیسی ارجی
Green synthesis of copper nanoparticles via Glycyrrhiza glabra- a medicinal plant
Mojtaba Ehsanfar - Shahram Pourseyedi - Azadeh Lohrasbi-Nejad
بیشتر
ثمین همایش، سامانه مدیریت کنفرانس ها و جشنواره ها - نگارش 41.5.3