0% Complete
صفحه اصلی
/
سومین کنگره بین المللی و چهارمین همایش ملی زیست فناوری گیاهان دارویی و قارچ های کوهی
A review of truffle species in Iran
نویسندگان :
مسعود شیبانی
1
صمد جمالی
2
1- دانشگاه رازی
2- دانشگاه رازی
کلمات کلیدی :
Ectomycorrhiza, Endomycorrhiza, Iran, Desert truffles, Symbiosis
چکیده :
A review of truffle species in Iran Masoud Sheibani1 and Samad Jamali2: 1: MSc Student, Department of Plant Protection, College of Agriculture, Razi University, Kermanshah, Iran ( masoud.sheibani@yahoo.com ) 2: Associate Prof. in Mycology, Department of Plant Protection, College of Agriculture, Razi University, Kermanshah, Iran (jamali454@yahoo.com) Truffles are the hypogeous fruiting bodies of Ascomycete fungi. Truffles can be divided into two types; tuber and desert truffles. They are obligate ectomycorrhiza of plants that live entirely underground in symbiosis with roots of members of some trees, mostly oaks, Cistaceae, mainly with Helianthemum species, both annual and perennial, shrubs as Cistus, and members of Cypraceae. The hypogeous ascomycete fungi (truffles) are now distributed among six Pezizalean families including Glaziellaceae, Discinaceae-Morchellaceae, Helvellaceae, Tuberaceae, Pezizaceae, and Pyronemataceae, comprising 38 genera. Tuber is a genus in the Tuberaceae family of fungi and desert truffles in other families. In Iran, due to the economic, ecological, nutritional and medicinal importance of truffles, studies began in 2014 and so far the existence of Tuber aestivum from Tuberaceae, Picoa juniperi and Picoa lefebvrei, Geopora cooperi and Geopora ramila from the family Pyronemataceae and Terfezia claveryi, Terfezia boudieri, Tirmania pinoyi and Tirmania nivea from the family Pezizaceae have been confirmed based on morphological and molecular characteristics. Further scientific research is needed to identify other species, identify symbiotic plants, cultivation and commercialize these valuable products. Keywords: Ectomycorrhiza, Endomycorrhiza, Iran, Desert truffles, Symbiosis
لیست مقالات
لیست مقالات بایگانی شده
THE VOLATILE CONSTITUENTS ANALYSIS OF Parietaria officinalis l FROM IRA
Edris Mahdavi fikjvar - Mehrdad Mahmoodpour - Habibollah Hajaghapour kolkasara
Bioinformatic studies of the effect of Curcumin glucuronide in the plants of the Curcuma longa species on DNA gyrase inhibition as antimicrobial agent
Farideh Ebrahimi - Azizeh Asadzadeh
Sumac nanophytosome improves 6-hydroxydopamine-induced memory impairment in rat model of Parkinson's disease
Seyedeh Negar Setareh - Akbar Hajizadeh Moghadam - Vahid Hasantabar
تغییرات اسانس و فعالیت آنتی اکسیدانی گیاه دارویی سرخارگل Echinacea purpurea L. در پاسخ به تیمارهای مختلف تغذیه
سمانه اسدی صنم - بهلول عباس زاده - معصومه لایق حقیقی - فاطمه عسکری
اثر اندازه گلدان ونوع محیط کشت بر تولید گلخانه ایی زنجبیل
منصوره رضایی - شاهپور خانقلی - امیر بستانی
Investigating the effect of the main composition of Ferula gummosa plant in the treatment of urinary tract infection
Parisa Ghabel - Fatemeh Shoalehvar - Azizeh Asadzadeh
بررسی اثرات مقادیر مختلف کود های N.P.K و وزن ریزوم بر سازگاری و عملکرد کمی و کیفی گیاه زنجبیل (Zingiber officinal).
سیدمیلاد شهدائی
بررسی ویژگی های ادافیکی گیاه دارویی مریم گلی لوله ای (Salvia macrosiphon) در مناطق مختلف استان هرمزگان
علی بهرامی - علیرضا یاوری - علیرضا راهب
بررسی اثرات همزمان تنش های شوری و گرما بر بیان ژن C4H درگیاه دارویی نعناع فلفلی (Menthapiperita L.)
اعظم غلام نیا - اصغر مصلح أرانی* - حمید سودایی زاده - سعید ترکش اصفهانی - سمیه قاسمی
ANTIDIABETIC ACTIVITY OF ETHANOLIC EXTRACT OF CALAMUS ROTANG LINN LEAVES
Nastaran Khojastehpour - Mohammad Naseri
بیشتر
ثمین همایش، سامانه مدیریت کنفرانس ها و جشنواره ها - نگارش 41.5.1