0% Complete
صفحه اصلی
/
چهارمین کنگره بین المللی و پنجمین همایش ملی زیست فناوری گیاهان دارویی و قارچ های کوهی
Improvement the Nutritional Value of Edible-Medicinal Mushroom Pleurotus ostreatus with Natural Enrichment of Vitamins
نویسندگان :
Mahnaz Mehrabi
1
Nasser Poursaeid
2
1- 1. Pharm D., Pécs Medical University, Pécs, Hungary; 2. Department of Research and Development, Mah Pharmed Pharmaceutical Co., Esfahan, Iran
2- 1. Technology Center of Medicinal Plants, Islamic Azad University of Esfahan, Esfahan, Iran; 2. Department of Research and Development, Mah Pharmed Pharmaceutical Co., Esfahan, Iran
کلمات کلیدی :
Edible-medicinal mushroom،Nutritional value،Enrichment،Vitamins،Functional food،Dietary supplement
چکیده :
Edible mushroom because the ability to produce a wide range of compounds with nutritional and medicinal have value as a functional food are discussed. There is evidence that enrichment of edible mushroom in addition to increasing the nutritional value and therapeutic properties they can provide their nutritional needs and also be used to prevent and treatment certain diseases. In this research, the fruiting body of the edible-medicinal mushroom Pleurotus ostreatus was produced under controlled environmental and biological conditions for the biosynthesis of higher amounts of vitamins. After the formation and harvesting of the fruiting body of control and enriched edible mushrooms, the amount of biomass production and vitamins was determined. The results show that the amount of vitamins in the fruiting body of the enriched edible mushroom has increased significantly compared to the control sample. This increase or enrichment was observed for thiamine 20%, riboflavin 21%, niacin 38%, pyridoxine 31%, folic acid 201%, vitamin C 161% and vitamin D2 390%. These findings show that the natural enrichment of the edible-medicinal mushroom P. ostreatus improves its nutritional value. Furthermore, it can be used as a valuable functional food ingredient or dietary supplement in the diets of patients.
لیست مقالات
لیست مقالات بایگانی شده
اثر نانوزئولیت بر خواص مرفولوژیکی و فیزیولوژیکی گل محمدی
افسانه کلبادی - سیف الله خورنکه - سید احسان ساداتی
بررسی بیان ژن لیمونن سینتاز و متابولیت های ثانویه در اندام های مختلف دو گونه گیاهی زوفا
سمیه طایفه - سید کمال کاظمی تبار - ناصر مهنا - ولی اله قاسمی عمران
The need to pay attention to the ecosystem of medicinal plants in personalized medicine
Seyedeh Azamat Miri - Mohsen Sanikhani
بررسی اثر پرایمینگ بذرهای مرزه بر پاسخهای فیزیولوژیکی این گیاه دارویی در مواجه با تنش شوری
بابک جمالی - حسین امین
بررسی اثر عصاره گیاهان جینسینگ، سرخارگل، گل بنفشه و زنجبیل بر روی قارچ آسپرژیلوس فلاووس در شرایط آزمایشگاهی و مدل حیوانی
سیما صحرایی - مجتبی محمدی رکن آبادی - رسول شکری
مروری بر ترکیبات فیتوشیمیایی و روش های سنجش آزمایشگاهی آن ها در زعفران
محسن فتحی - کیوان آقایی - علی عمارلو
گیاه شناسی جینکو ، ترکیبات فیتوشیمیایی و اثرات دارویی
آزاده محمودی - بهرام ملکی زنجانی - علی عمارلو
Response of chavicol O-methyltransferase gene promoter of Ocimum basilicum to drought stress
Fatemeh Khakdan - Athar Sadat Javanmard
Investigating and survey of educational and professional relationship of apothecaries in Zanjan
Hossein Rabbi Angourani - Ali Ammarellou - Morteza Azizpour - Mohamad bagher Azizpour
Neuroprotective Effect of Naringin and Naringenin against Parkinson's disease: Mechanism of Action
Reyhaneh Tamimi - Haniyeh Motie Arani - Saeed Hesami Tackallou - Soheila Zamanlui Benisi - Zahra Shahi - Sara Sharifi Ghombavani
ثمین همایش، سامانه مدیریت کنفرانس ها و جشنواره ها - نگارش 40.3.1