0% Complete
صفحه اصلی
/
چهارمین کنگره بین المللی و پنجمین همایش ملی زیست فناوری گیاهان دارویی و قارچ های کوهی
Improvement the Nutritional Value of Edible-Medicinal Mushroom Pleurotus ostreatus with Natural Enrichment of Vitamins
نویسندگان :
Mahnaz Mehrabi
1
Nasser Poursaeid
2
1- 1. Pharm D., Pécs Medical University, Pécs, Hungary; 2. Department of Research and Development, Mah Pharmed Pharmaceutical Co., Esfahan, Iran
2- 1. Technology Center of Medicinal Plants, Islamic Azad University of Esfahan, Esfahan, Iran; 2. Department of Research and Development, Mah Pharmed Pharmaceutical Co., Esfahan, Iran
کلمات کلیدی :
Edible-medicinal mushroom،Nutritional value،Enrichment،Vitamins،Functional food،Dietary supplement
چکیده :
Edible mushroom because the ability to produce a wide range of compounds with nutritional and medicinal have value as a functional food are discussed. There is evidence that enrichment of edible mushroom in addition to increasing the nutritional value and therapeutic properties they can provide their nutritional needs and also be used to prevent and treatment certain diseases. In this research, the fruiting body of the edible-medicinal mushroom Pleurotus ostreatus was produced under controlled environmental and biological conditions for the biosynthesis of higher amounts of vitamins. After the formation and harvesting of the fruiting body of control and enriched edible mushrooms, the amount of biomass production and vitamins was determined. The results show that the amount of vitamins in the fruiting body of the enriched edible mushroom has increased significantly compared to the control sample. This increase or enrichment was observed for thiamine 20%, riboflavin 21%, niacin 38%, pyridoxine 31%, folic acid 201%, vitamin C 161% and vitamin D2 390%. These findings show that the natural enrichment of the edible-medicinal mushroom P. ostreatus improves its nutritional value. Furthermore, it can be used as a valuable functional food ingredient or dietary supplement in the diets of patients.
لیست مقالات
لیست مقالات بایگانی شده
بررسی اثر آلیسین موجود در عصاره سیر بر روی بیان ژن BAX و Bcl2 در رده ی سلولی سرطان معده(AGS)
رضوانه دانش حکمتی - علی برزگر - پروانه فرزانه
اثرات سالیسیلیک اسید درکاهش تنش قلیائیت در گیاهان دارویی
فرزانه خداوند - علی اشرف امیری نژاد
Identification of specific flavonoids and their diversity in four subspecies of Teucrium orientale from Iran
Seyed Hossein Bagheri Moghadam - Navaz Kharazian
سنتز سبز نانوذرات آهن با استفاده از عصاره آبی گیاه دارویی علف چشمه جمع آوری شده از شهرستان مراغه
سیده آرزو موسوی - احمد آقایی
اثر اندازه گلدان ونوع محیط کشت بر تولید گلخانه ایی زنجبیل
منصوره رضایی - شاهپور خانقلی - امیر بستانی
بررسی و شناسایی قارچ خوراکی گیاه دارویی آنغوزه (Ferula assa-foetida)
عالیه سادات رفعت حقیقی
اتنوبوتانی و اثر رویشگاه های طبیعی بر خصوصیات گاوزبان ایرانی
محمد بهزاد امیری - پرویز رضوانی مقدم - محسن جهان
Evaluation of the leaves extract of Rhazya stricta as An antifungal agent by GC-Mass analysis
Maede Shahiri Tabarestani
بررسی علف کش های مختلف برای کنترل انتخابی علف های هرز مزارع گیاه دارویی گشنیز (Coriandrum sativum)
علیرضا یوسفی - وحدت سلیمی - مسلم حیدری - مهرداد چایچی
تأثیرغلظتهای مختلف فلزات سنگین بر برخی شاخصهای جوانهزنی کاسنی
زهرا سلیمان پور - زهرا موحدی - مهدی قبولی - مجید رستمی
بیشتر
ثمین همایش، سامانه مدیریت کنفرانس ها و جشنواره ها - نگارش 41.5.1