0% Complete
صفحه اصلی
/
سومین کنگره بین المللی و چهارمین همایش ملی زیست فناوری گیاهان دارویی و قارچ های کوهی
کوجیک اسید و کاربرد آن در مهار تیروزیناز و جلوگیری از تولید بیش از حد رنگدانه های پوستی
نویسندگان :
فهیمه بهرام نژاد
1
درنا دهقانی
2
1- دانشگاه تحصیلات تکمیلی صنعتی و فناوری پیشرفته
2- دانشگاه تحصیلات تکمیلی صنعتی و فناوری پیشرفته
کلمات کلیدی :
Aspergillus flavus, Kojic acid, Tyrosinase
چکیده :
Kojic acid , 5-hydroxy-2-(hydroxymethyl)-4H-pyran-4-one, is an organic acid that secreted by various fungi like Penicillium, Mucor, Aspergillus etc. Aspergillus flavus is the most well- known fungus that secrets Kojic acid as a secondary metabolite during aerobic fermentation. This organic acid has many applications in medicine, food industry, agriculture, cosmetics and chemistry. The major application of Kojic acid and its derivatives is in cosmetic and pharmaceutical industries. Skin is one of the most important organ that is exposed to harmful rays that cause melasma. Tyrosinase is a type III copper-containing enzyme that involved in melanin biosynthesis and hyperpigmentation. Therefore the effect on tyrosinase activity can play a role in preventing hyperpigmentation. In addition to ultraviolet rays, other factors are involved in tyrosinase gene transcription and hyperpigmentation, including free radicals and metal ions. Kojic acid has the ability to inhibit the enzyme tyrosinase by controlling intracellular signaling pathways and in addition this organic acid with chelate copper ion in active site cause a competitive inhibition effect. Finally, kojic acid from fungi is involved in skin whitening creams, skin protection lotions, etc Our studies show that the use of kojic acid cream and its topical application has a greater effect on melasma than hydroquinone cream.
لیست مقالات
لیست مقالات بایگانی شده
بررسی صفات دیسکریپتوری گونههای وحشی بادام در کوههای زاگرس
امیدعلی امجدیان - عیسی ارجی
ارزیابی تنوع فیتوشیمیایی و فعالیت های آنتی اکسیدانی گیاه دارویی (Capparis spinosa) در مراحل مختلف فنولوژیکی
سعید حضرتی - سعید ملایی - حسین ربیعی انگورانی
Effect of salinity stress on enzymatic antioxidant defense system of Salicornia persica
Shima Eskandari Damaneh - Hamid Reza Kavousi Kavousi - Mehdi Mansouri
Improvement the Nutritional Value of Edible-Medicinal Mushroom Pleurotus ostreatus with Natural Enrichment of Vitamins
Mahnaz Mehrabi - Nasser Poursaeid
بررسی فولکلور درمانی مبتنی بر گیاهان دارویی در مواجهه با کوید 19 در استانهای زنجان و گیلان
رویا حیدری
کاربرد تکنولوژی های مدرن در اصلاح و افزایش بهره وری گیاهان دارویی
علی قربانی پور
معرفی برخی از گونههای مناسب زراعی جنس پونهسا، برای استانهای مختلف کشور
بهلول عباس زاده - معصومه لایق حقیقی - فاطمه سفیدکن - فاطمه ذاکریان
بررسی اثر پرایمینگ بذرهای مرزه بر پاسخهای فیزیولوژیکی این گیاه دارویی در مواجه با تنش شوری
بابک جمالی - حسین امین
Evaluation of antibacterial effects of hexane extract of Euphorbia helioscopia root smoke
Amirarsalan Kavyanifard
تاثیر ژل آلوئه ورا بر ظرفیت آنتی اکسیدانی میوه زغال اخته طی دوره انبارمانی سرد
سعیده خالقی - ولی ربیعی - فرهنگ رضوی
ثمین همایش، سامانه مدیریت کنفرانس ها و جشنواره ها - نگارش 40.3.1