0% Complete
صفحه اصلی
/
سومین کنگره بین المللی و چهارمین همایش ملی زیست فناوری گیاهان دارویی و قارچ های کوهی
Evaluation of antioxidant effect and antimicrobial activities of various extract of Rhus coriaria L.
نویسندگان :
Samaneh Heydari
1
Abdolrasoul Haghir-e-ebrahimabady
2
Azam Monfared
3
Sayed Ahmad Mirshokraei
4
Zahra Dashtizadeh
5
1- داشگاه محقق اردبیلی
2- موسسه تحقیقات اسانس دانشگاه کاشان
3- دانشگاه پیام نور مرکز تهران-شرق
4- دانشگاه پیام نور مرکز تهران-شرق
5- دانشگاه پیام نور مرکز مشهد
کلمات کلیدی :
Rhus coriaria L., Anacardiaceous, Leaf, Stem, Leafstalk, Antioxidant activity, methanolic extract, 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH), Gallic acid, Folin ciocalteu
چکیده :
In this study the Antioxidants with natural origin attracted a considerable attention. In the present work methanolic extract fractions of each parts (leaf, leafstalk, stem, green fruit, ripe fruit and seed) of the plant were subjected to a screening for their possible antioxidant capacity by using 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH) and β-carotene-linoleic acid assays. Also, total phenolic constituents of extracts were examined by Folin ciocalteu reagent. Of all samples, leaf extract of Rhus coriaria L. showed the high ability to reduce DPPH and β-carotene oxidation inhibition but seed extract of the plant showed the high amount of phenolic compound equivalent with Gallic acid. (IC50 = 7.82 ± 0.17 against IC50=19.05±0.80 for BHT as blank in DPPH test, Inhibition percent=82.02% against Inhibition percent=89.47% for BHT as blank for β-carotene-linoleic acid assay and 331.53±32.28μg/ml in total phenolic constituents of extracts).
لیست مقالات
لیست مقالات بایگانی شده
تاثیر اندازه ی پیاز در عملکرد کمی و کیفی زعفران در منطقه ی ییلاقی حاج شیخ موسی بابل (مازندران)
مائده اسماعیل زاده آرائی
بررسی خصوصیات کمی اسانس گیاه دارویی مریم گلی لوله ای (Salvia macrosiphon) در رویشگاه های طبیعی استان فارس
علی بهرامی - علیرضا یاوری - علیرضا راهب
Anti bacterial effects of Saponair officinalis extracts (saponin) against Motile salmonella SP. (a farm Isolate)
Abdolreza Nabinejad
بررسی خواص گیاه دارویی سیزاب و کاربرد های آن در صنعت غذا
زهره دلیری سوسفی - ماندانا بی مکر - علی گنجلو
Identification of specific flavonoids and their diversity in four subspecies of Teucrium orientale from Iran
Seyed Hossein Bagheri Moghadam - Navaz Kharazian
بررسی اثرات هم افزایی ضد سرطانی عصاره هیدروالکلی گیاه بادرنجبویه (Melissa officinalis) و نانوذره گرافن بر رده سلول سرطانی Hela
مرسده برارپور - مهیار گرامی - مهدی عارف راد - علی پاکدین پاریزی
بررسی تیمارهای اسموپرایمینگ، هیدروپرایمینگ و تنش شوری بر جوانه زنی بذر و برخی خصوصیات مورفولوژیک و فیزیولوژیک گل همیشه بهار
اعظم برعندان - شهرام صداقت حور - علی حسینی - بهزاد کاویانی
ارزیابی شدت نور در تولید ترکیبات موثره گیاهان خانواده نعناعیان (مطالعه موردی)
سعید حضرتی - مسعود حسن پور - حمید محمدی - ایرج عزتمند
بررسی علف کش های مختلف برای کنترل انتخابی علف های هرز مزارع گیاه دارویی گشنیز (Coriandrum sativum)
علیرضا یوسفی - وحدت سلیمی - مسلم حیدری - مهرداد چایچی
Utilization of native capacity of some Achillea genus in controlling the complication of microbial resistance
Zahra Toreinia - Mahdi Tavakolizade - Hossein Rabbi Angoorani
بیشتر
ثمین همایش، سامانه مدیریت کنفرانس ها و جشنواره ها - نگارش 41.5.3