0% Complete
صفحه اصلی
/
چهارمین کنگره بین المللی و پنجمین همایش ملی زیست فناوری گیاهان دارویی و قارچ های کوهی
Improvement the Biosynthesis and Production of Dietary Fibers, Chitin and Polysaccharides in Edible-Medicinal Mushroom Pleurotus ostreatus with the Properties of Natural Functional Food and Dietary Supplement
نویسندگان :
Mahnaz Mehrabi
1
Nasser Poursaeid
2
1- 1. Pharm D., Pécs Medical University, Pécs, Hungary; 2. Department of Research and Development, Mah Pharmed Pharmaceutical Co., Esfahan, Iran
2- 1. Technology Center of Medicinal Plants, Islamic Azad University of Esfahan, Esfahan, Iran; 2. Department of Research and Development, Mah Pharmed Pharmaceutical Co., Esfahan, Iran
کلمات کلیدی :
Edible-medicinal mushroom،Culture medium،Biosynthesis،Dietary fibers،Chitin،Polysaccharides،Functional food،Dietary supplement
چکیده :
The culture medium is one of the most important effective parameters in the biosynthesis and production of nutrient and bioactive compounds of mushrooms. Accordingly, by optimization the culture media, it is possible to production of mushrooms with higher contents of nutrient and bioactive compounds. In this study, the effect of optimizing the culture medium of edible-medicinal mushroom Pleurotus ostreatus on the contents of production of dry fruiting body biomass, dietary fibers, chitin, and polysaccharides (as the important bioactive compounds of edible-medicinal mushrooms) was evaluated. The results showed that by optimizing the edible mushroom culture medium with wheat bran and malt extract, the contents of biosynthesis and production of soluble (from 2.94 ± 020 to 4.08 ± 0.24 g/100g DW), insoluble (from 5.77 ± 0.19 to 7.61 ± 0.16 g/100g DW), and total (from 8.71 ± 0.40 to 11.70 ± 0.38 g/100g DW) dietary fibers, chitin (from 0.856 ± 0.09 to 1.276 ± 0.14 g/100g DW), and polysaccharides (from 19.30 ± 0.79 to 39.55 ± 1.35 g/100g DW) significantly increased. These findings show that it is possible to increase the amount of biosynthesis and production of bioactive compounds of the edible-medicinal mushroom P. ostreatus. Furthermore, it can be used as a valuable functional food ingredient or dietary supplement in the diets of patients.
لیست مقالات
لیست مقالات بایگانی شده
Improvement the Nutritional Value of Edible-Medicinal Mushroom Pleurotus ostreatus with Natural Enrichment of Vitamins
Mahnaz Mehrabi - Nasser Poursaeid
واکنش کمی و کیفی گیاه Nepeta pogonosperma به تیمارهای مختلف تغذیهای
معصومه لایق حقیقی - بهلول عباس زاده - مهردخت نجف پور نوایی - فاطمه ذاکریان - میثم انصاری
بررسی ویژگی های ادافیکی گیاه دارویی مریم گلی لوله ای (Salvia macrosiphon) در مناطق مختلف استان هرمزگان
علی بهرامی - علیرضا یاوری - علیرضا راهب
اولویت بندی گیاهان دارویی قابل کشت پا یدار در منطقه بم با استفاده از شیوه های تصمیم گیری چند معیاره
شهریار اخترشناس - شهرام آریافر - ایرج توسلیان - علیرضا امیری
Effect of Vitex agnus-castus extract on progesterone levels in the presence of toluene in female mice
Fatemeh Malekzadeh Estalkhi - Fereshteh Mirmohammadrezei - Akbar Hajizadeh Moghaddam
Wild mushrooms as source of nutrients
Negin Karami - Abolfazl Kamkar
Antibacterial effect of Matricaria chamomilla extract in combination with the Silver Nanoparticle
Foozieh Moghadami
مروری بر پژوهش های مبتنی بر متابولیت های ثانویه دارویی در آرتیشو
سعید تقی لو - کیوان آقایی - علی عمارلو
بررسی تاثیر تیمول روی سطح سرمی آنتی اکسیدان تام (TAC) و فاکتور نکروز تومور (TNF-α) در موشهای نر چاق نژاد NMRI
فاطمه جلالوند
Hairy root Induction of Foeniculum vulgare M.
Shirin Alijani
ثمین همایش، سامانه مدیریت کنفرانس ها و جشنواره ها - نگارش 40.3.1