0% Complete
صفحه اصلی
/
سومین کنگره بین المللی و چهارمین همایش ملی زیست فناوری گیاهان دارویی و قارچ های کوهی
Optimization of hairy root induction in Catharanthus roseus medicinal plant by different strains of Agrobacterium rhizogenes
نویسندگان :
Syavash Hemmaty
1
Ahad Hedayati
2
1- جهاد دانشگاهی آذربایجان غربی
2- جهاد دانشگاهی آذربایجان غربی
کلمات کلیدی :
Agrobacterium rhizogenesis, Bacteria strains, Catharanthus roseus, Explant, Hairy root
چکیده :
Catharanthus roseus is a medicinal plant belonging to the family Apocynaceae which produces terpenoid indole alkaloids of high medicinal importance.The development of genetically transformed plant tissue cultures and mainly of roots transformed by Agrobacterium rhizogenes, is a key step in the use of in vitro cultures for the production of secondary metabolites. Hairy root induction is the result of the infection of plant tissues with A. rhizogenes and subsequently integration of root induction plasmid T-DNA into the plant genome and its subsequent expression. Many strains of A. rhizogenes exist and have been used for plant transformation. In this study, the effect of three strains of A. rhizogenes (A4, A7 and A13) and two explants type (leaf and stem) on hairy root induction in C. roseus were investigated. The results showed that in leaf explants, maximum hairy roots induction (65%) was obtained in explants that infected with A. rhizogenes A4 strain. While, in A7 and A13 strains 25% and 13%, respectively, hairy root induction was observed. Also, according to the results, in stem explants, different strains of A. rhizogenes were not able to produce hairy roots. The selection of an effective Agrobacterium strain for the production of transformed root cultures significantly depends on the plant species and must be determined empirically. The differences in virulence, morphology, and growth rate are at least partially related to the variety of Ri (root inducing)-plasmids within each bacterial strain.
لیست مقالات
لیست مقالات بایگانی شده
Investigating the interaction of FGF receptor with murine herbal compound
Maryam Hezareie - Fatemeh Shoalehvar - Azizeh Asadzadeh
بررسی اتنوبوتابی گیاهان دارویی سنتی شهرستان ابهر ، استان زنجان
مهتاب مقدم - فرزانه خواجویی نسب - احمد رضا محرابیان
تغییرات میزان آسکوربات پراکسیداز و هیدروژن پراکسیداز آویش دنایی (Thymus daenensis Celak) با کاربرد قارچهای مختلف در شرایط متفاوت رطوبتی
بهراد فتحعلی پور بناب - امین عباسی - فریبرز شکاری
Protective effect of Vitex agnus‑castus on memory deficits induced by repeated exposure toluene in mice
Soroush Farhadi Pahndari - Akbar Hajizadeh Moghaddam - Fereshteh Mirmohammadrezaei
بررسی اثر آنتی اکسیدانتی اسانس زیره سبز (Cuminum cyminum L.) و آویشن (Thymus vulgaris L.)
زینب چقاکبودی - لیلا اکبری - حسین درخشان خواه
ارزیابی تأثیر تنش شوری بر برخی صفات فیزیولوژیکی و عملکرد دانه گندم سیاه
محمد محمدی - محمدرضا کردلو
A comparative study on the essential oil composition and antibacterial activities of different organs of wild growing Paeonia wendelboi Ruksans from Iran
Edris Mahdavi Fikjvar - Hassan Rezadoost - Mehrdad Mahmoodpour - Adib Mahboubi malali
Application of Catharanthus roseus L. in Food Industry: A review
Pariwash Zandi - Mandana Bimakr - Ali Ganjloo
Evaluation of antibacterial effects of hexane extract of Euphorbia helioscopia root smoke
Amirarsalan Kavyanifard
ارزیابی تنوع فیتوشیمیایی و فعالیت های آنتی اکسیدانی گیاه دارویی (Capparis spinosa) در مراحل مختلف فنولوژیکی
سعید حضرتی - سعید ملایی - حسین ربیعی انگورانی
ثمین همایش، سامانه مدیریت کنفرانس ها و جشنواره ها - نگارش 40.3.1