0% Complete
صفحه اصلی
/
سومین کنگره بین المللی و چهارمین همایش ملی زیست فناوری گیاهان دارویی و قارچ های کوهی
Optimization of hairy root induction in Catharanthus roseus medicinal plant by different strains of Agrobacterium rhizogenes
نویسندگان :
Syavash Hemmaty
1
Ahad Hedayati
2
1- جهاد دانشگاهی آذربایجان غربی
2- جهاد دانشگاهی آذربایجان غربی
کلمات کلیدی :
Agrobacterium rhizogenesis, Bacteria strains, Catharanthus roseus, Explant, Hairy root
چکیده :
Catharanthus roseus is a medicinal plant belonging to the family Apocynaceae which produces terpenoid indole alkaloids of high medicinal importance.The development of genetically transformed plant tissue cultures and mainly of roots transformed by Agrobacterium rhizogenes, is a key step in the use of in vitro cultures for the production of secondary metabolites. Hairy root induction is the result of the infection of plant tissues with A. rhizogenes and subsequently integration of root induction plasmid T-DNA into the plant genome and its subsequent expression. Many strains of A. rhizogenes exist and have been used for plant transformation. In this study, the effect of three strains of A. rhizogenes (A4, A7 and A13) and two explants type (leaf and stem) on hairy root induction in C. roseus were investigated. The results showed that in leaf explants, maximum hairy roots induction (65%) was obtained in explants that infected with A. rhizogenes A4 strain. While, in A7 and A13 strains 25% and 13%, respectively, hairy root induction was observed. Also, according to the results, in stem explants, different strains of A. rhizogenes were not able to produce hairy roots. The selection of an effective Agrobacterium strain for the production of transformed root cultures significantly depends on the plant species and must be determined empirically. The differences in virulence, morphology, and growth rate are at least partially related to the variety of Ri (root inducing)-plasmids within each bacterial strain.
لیست مقالات
لیست مقالات بایگانی شده
A review of the use of the capacity of medicinal plants in controlling the complication of microbial resistance
Zahra Toreinia - Mahdi Tavakollizade - Hossein Rabbi Angoorani
تغییرات میزان آسکوربات پراکسیداز و هیدروژن پراکسیداز آویش دنایی (Thymus daenensis Celak) با کاربرد قارچهای مختلف در شرایط متفاوت رطوبتی
بهراد فتحعلی پور بناب - امین عباسی - فریبرز شکاری
مروری بر استانداردهای موجود درحوزه گیاهان داروئی، نقاط ضعف و قوت آنها با تکیه بر استاندارد گیاه نعناع فلفلی
بهلول عباس زاده - معصومه لایق حقیقی - فرحزا کاظمی سعید
کوجیک اسید و کاربرد آن در مهار تیروزیناز و جلوگیری از تولید بیش از حد رنگدانه های پوستی
فهیمه بهرام نژاد - درنا دهقانی
بررسی اثر ضد باکتریایی عصاره مرزه کوهی بر باکتری های بیماری زا و غیر بیماری زا
فوزیه مقدمی - معصومه جعفری - عذرا خدابندلو - بهاره دودانگه
اثرات مفید روغن هسته انگور بر مارکرهای اکسیداتیو مغزی در اثر مصرف مزمن سرب در موشهای صحرایی نر بالغ
مهدیه انوش - شیما رحمنی - مهران محسنی - میرجمال حسینی
آیندهی احتمالی محصولات کشاورزی و گیاهان دارویی در متاورس
آرش مودودی - محمد ناصر مودودی - ابراهیم جهانگیر دهبرزویی - محمود رضا سالار
بررسی اثر تراکم و تغذیه بر عملکرد سه مرزه گونه Saturjia mutica در شرایط دیم استان آذربایجان شرقی
اکبر عبدی قاضی جهانی - نگار ولی زاده
مروری بر اهمیت و تآثیر کودهای آلی در کشت زعفران (Crocus sativus L.)
مینا امانی - محمد ابراهیم رمضانی - یگانه نادری توابع
اثر تنش گرمایی روی رشد و تولید مریم گلی رشد یافته در شهرستان مشگین شهر-اردبیل
مهدی جودی
بیشتر
ثمین همایش، سامانه مدیریت کنفرانس ها و جشنواره ها - نگارش 41.5.1