0% Complete
صفحه اصلی
/
سومین کنگره بین المللی و چهارمین همایش ملی زیست فناوری گیاهان دارویی و قارچ های کوهی
The Effect of Pistacia Lentiscus oil and Sesame oil on inflammation factors and histopathology of Colitis in a Rat Model
نویسندگان :
Hajar Khazraei
1
1- دانشگاه علوم پزشکی شیراز
کلمات کلیدی :
mastic, colitis, inflammation, rats, sesame
چکیده :
Introduction: The Pistacia lentiscus is belonging to the Anacardiaceae family, . This study aims to assay the antiinflammatory effects of mastic (resin of tree) in rats with colitis. Methods: Forty-eight male Sprague-Dawley rats were randomly divided into six groups of control, colitis without treatment, colitis with mastic oil (400 mg/kg/daily) administered orally or intra-rectally, colitis with prednisolone (5 mg/kg of body weight), and colitis with sesame oil for seven successive days. Treatment effects were evaluated by determining cytokines (TNFα, IL6) and myeloperoxidase (MPO) activity, macroscopic scores, and histopathological parameters. The results of each group are compared with colitis without treatment group. Results: After administering sesame oil, the MPO level was reduced significantly compared to colitis without the treatment group (P=0.025). The mastic oil (400 mg/kg orally) administration was effective in reducing colitis severity through the reduction in the total colitis index (p=0.046) after 7 days. The Intra-rectal administration of mastic decreased TNF-α significantly, similar to prednisolone and control groups compared to the colitis without treatment group (p=0.024). The IL-6 did not change in the mastic and sesame oil groups. Conclusion: According to our results, mastic and sesame oil have anti-inflammatory properties, suggesting that they could be used as natural sources to lessen the ulcerative colitis inflammation.
لیست مقالات
لیست مقالات بایگانی شده
مطالعۀ بیوانفورماتیکی ژن های منتخب دخیل در مسیر بیوسنتز فلاونوئیدها در زیرۀ سبز
فرشته لطفی - محمد مهدی مرتضویان - علی ایزدی دربندی - حسین رامشینی
اثر تنش فلزات سنگین کادمیوم و نیکل بر ترکیبات عصاره گیاه آویشن ایرانی (Thymus persicus)
کیوان آقائی - زهرا مصطفوی
The study of Quercetin in inhibitory role for Egfr enzyme in regards to cancer
Hamed Limouei - Azizh Asadzadeh - ّFatemeh Sholehvar
تأثیر پیش تیمار بذر با باکتریهای محرک رشد بر صفات بیوشیمیایی بالنگوی شیرازی (Lallemantia royleana) در مرحله جوانه زنی تحت تنش خشکی
زینب چقاکبودی - لیلا اکبری - جابر نصیری
CannOMICS: integrated omics approaches to put cannabis, cannabinoids and terpens data at work
Seyed Alireza Salami
Comparative study of total phenolic content and antioxidant activity of Nepeta pogonsperma hexane and hydroalcoholic extracts
Behavar Asghari - Sudabeh Mafakheri
Different extraction techniques used for identifying of volatile compounds of Satureja bachtiarica bunge
Mohammad Hadi Meshkatalsadat
بررسی الگوی بیان ژنهای bax و bcl-2 در سلول سرطانی Hela تیمار شده با عصاره هیدروالکلی گیاه بادرنجبویه (Melissa officinalis) و نانوذره گرافن
زهرا رشیدی - مهیار گرامی - مهدی عارف راد - زهرا قربانی - علی پاکدین پاریزی
مقایسه تاثیر مفنامیک اسید و کپسول بابونه بر دیسمنوره اولیه
سیداحسان اسدی
Electrochemical study of blackberry berries, leaves and roots related to Tarom region of Zanjan-Iran
Seyed Mohammad Shoaei
بیشتر
ثمین همایش، سامانه مدیریت کنفرانس ها و جشنواره ها - نگارش 41.5.1