0% Complete
صفحه اصلی
/
پنجمین کنگره بین المللی و ششمین همایش ملی زیست فناوری گیاهان دارویی و قارچ های کوهی
Potential Use of Stachys lavandulifolia in Food Industry
نویسندگان :
Mahdieh Fathi
1
Mandana Bimakr
2
Ali Ganjloo
3
1- دانشگاه زنجان
2- دانشگاه زنجان
3- دانشگاه زنجان
کلمات کلیدی :
Stachys lavandulifolia،Bioactive compounds،Food processing،Food products
چکیده :
The Stachys lavandulifolia, commonly known as mountain tea, belongs to the Lamiaceae family. It is native to Iran, Iraq, Turkey, and Turkmenistan. S. lavandulifolia is a perennial plant with a woody base, hairy stems, greenish-gray leaves, pink, purple, and rarely white, cluster-like flowers. The leaves reach 15–25 cm high with simple branches. The cluster inflorescences are pinkish-purple, rarely white or yellowish. S. lavandulifolia is used in traditional medicine to treat digestive and respiratory disorders, headache, dizziness, joint pain, rheumatism, and nerve pain. S. lavandulifolia has various bioactive compounds, including polyphenols, tannins, flavonoids, iridoids, loganic acid, and phenylethanoid glycosides. Since S. lavandulifolia is rich in bioactive compounds that possess antioxidant, antimicrobial, and potential health-promoting properties, it could be considered as a natural preservative to extend shelf-life and improve the safety of food products. As a result, in this study, the potential usage of S. lavandulifolia as a food additive is discussed to explore its potential usage in the food industry.
لیست مقالات
لیست مقالات بایگانی شده
تاثیر نفتالین استیک اسید، بنزیل آمینوپورین و کینتین بر جنین زایی سوماتیکی و باززایی گیاه بنگ دانه (Hyoscyamus niger)
رقیه احمدپور - بهرام ملکی زنجانی - قاسمعلی گروسی - رحیم حداد - رضا فرجامی نژاد
تأثیر اندازه ی پیاز در عملکرد کمی و کیفی زعفران در منطقه ی ییلاقی جنت رودبار (Corocus sativus)
سمیه قاسمی - صادق پورمرادی - عباس احمدی ماچیانی - سمانه رودگرنژاد
مطالعه آت اکولوژیکی گیاه دارویی باریجه (Ferula gummosa) در استان خراسان شمالی
علی شیردل - ابوالفضل طهماسبی - مجید محمداسمعیلی - فاطمه نصرالهی
The complication of sweeping in Elaeagnus angustifolia (EA) orchards and the necessity of selecting disease-resistant genotypes (case study: oleaster gardens in University of Zanjan-Iran).
Ali Ammarellou
Salinity stress modulates secondary metabolism and antioxidant responses in Dracocephalum moldavica: The synergistic mitigation role of titanium dioxide nanoparticles and arbuscular mycorrhizal fungi
Sevda Alizadeh - Syamak Fallahi Gharagoz - Latifeh Pourakbar - Sina Siavash Moghaddam - Masoomeh Jamalomidi
Effects of different con concentrations of Ziziphus Jujube L. (Rosales: Ramnaceae) on Inhibition of breast cancer cell proliferation (MCF-7)
Leila Soltani - Maryam Darbemamieh
Evaluation of Rosa damascena Mill. Phytochemical Compounds Effect on Phosphodiesterase-5 Inhibition in Order to Improve Erectile Dysfunction: an in silico study
Mahnaz Ghowsi - Farshad Qalekhani
روشهای استخراج روغن ضروری بومادران (Achillea millefolium) و ارزیابی ترکیبات، فعالیت ضد اکسایشی و اثرات ضد میکروبی و دارویی
پروانه کرمی - محسن زندی - علی گنجلو
اثر تاریخ و روش کاشت و نهاده های بوم سازگار اعمال شده روی پایه مادری بر خصوصیات جوانه زنی و رشدی گیاهچه گاوزبان ایرانی
محمد بهزاد امیری - پرویز رضوانی مقدم - محسن جهان
Evaluation of the leaves extract of Rhazya stricta as An antifungal agent by GC-Mass analysis
Maede Shahiri Tabarestani
بیشتر
ثمین همایش، سامانه مدیریت کنفرانس ها و جشنواره ها - نگارش 42.4.5