0% Complete
صفحه اصلی
/
سومین کنگره بین المللی و چهارمین همایش ملی زیست فناوری گیاهان دارویی و قارچ های کوهی
Effect of harvest time on phytochemical characteristics of Momordica charantia
نویسندگان :
Zeynab Mohkami
1
Azizollah Kheiry
2
Mohsen Sanikhani
3
1- دانشگاه زابل
2- دانشگاه زنجان
3- دانشگاه زنجان
کلمات کلیدی :
bioactive compounds, diabetes, total phenol, total flavonoids, fruit maturity
چکیده :
Momordica charantia is an important medicinal plant of cucurbitaceae family. Momordica charantia has recently received growing attention due to its anti-diabetic compound in its immature fruits. It has other beneficial attributes such as hypoglycaemia, anti-carcinogenic, hyper cholesterolemic and Anti-tumor growth. It contains considerable amount of water, carbohydrates, protein, fat, minerals, vitamins and fiber. Fruits also contain charantin, momordicin, Vitamin C, nicotinic acid, P alanine, y-aminobutyric acid, aspartic acid, citrulline, glutamic acid, glutamine and other bioactive compounds. A field experiment was conducted to examine the effect of different stages of fruit maturity (1H, 2H, 3H and 4H) on the qualitative attributes of bitter melon (Vijay cultivar) during June to October 2018 in the Research farm of University of Zanjan, Iran. The results show that the highest amounts of total phenol (73.38 mg GA/g DW), total flavonoid (3.18 mg Q/g DW) and TSS (5.49 mg/l) was observed in 16 days after fruit set (4H). However, the highest amount of titerable acidity (TA) was obtained in 8 days after fruit set (2H). Although there were no significant effects between different harvest times on vitamin C and carbohydrates, but the maximum amount of vitamin C (24.86 mg/g DW) and carbohydrate (1.89 mg G/g DW) were recorded at stage 3H. As a result, harvesting fruits at different stages of maturity can display different bioactive compounds and phytochemical characteristics.
لیست مقالات
لیست مقالات بایگانی شده
Improvement the Biosynthesis and Production of Dietary Fibers, Chitin and Polysaccharides in Edible-Medicinal Mushroom Pleurotus ostreatus with the Properties of Natural Functional Food and Dietary Supplement
Mahnaz Mehrabi - Nasser Poursaeid
بررسی فولکلور درمانی مبتنی بر گیاهان دارویی در مواجهه با کوید 19 در استانهای زنجان و گیلان
رویا حیدری
Co-culture of Ganoderma lucidum with Bacillus subtilis and Aspergillus niger: Optimization of gonodric acid production in bubble column bioreactor
Ashrafalsadat Hatamian-zarmi - Dana Shakiba - Hale Alvandi - Zahra Beagom Mokhtari-hosseini - Bahman Ebrahimi-hoseinzadeh
مروری بر استانداردهای موجود درحوزه گیاهان داروئی، نقاط ضعف و قوت آنها با تکیه بر استاندارد گیاه نعناع فلفلی
بهلول عباس زاده - معصومه لایق حقیقی - فرحزا کاظمی سعید
القاء کالوس و ریشه مویین در گیاه دارویی پنیرباد (Withania coagulans)
جابر نصیری - زینب چقاکبوی
بررسی تاثیر عصاره الکلی پیاز عنصل (Urginea maritime) بر کاهش دردهای عضلانی و مفصلی
حمید رضا شجاعی
کاهش عارضه ترکیدگی میوه انار با استفاده از محلول پاشی درختان با ترکیب کودی آلی
علی سلیمانی - اکبر حسنی - محمد علی نیکوگفتار - لیلا ندیرخانلو - مریم کشاورز گرامی - سعیده خالقی
Sumac nanophytosome improves 6-hydroxydopamine-induced memory impairment in rat model of Parkinson's disease
Seyedeh Negar Setareh - Akbar Hajizadeh Moghadam - Vahid Hasantabar
اثر روش های مدیریتی و کنترل شیمیایی بر علف های هرز در بالنگوی شهری (قَرَه زَرَک)
رویا مختاریان
استفاده از فناوری پهپاد در شناسایی گیاهان دارویی و قارچهای کوهی و تهیه بانک اطلاعاتی آنها
زهرا خوشنودی فر - پرویز رحیمی مصلح آبادی - رادمهر رحیمی مصلح آبادی
ثمین همایش، سامانه مدیریت کنفرانس ها و جشنواره ها - نگارش 40.3.1