0% Complete
صفحه اصلی
/
سومین کنگره بین المللی و چهارمین همایش ملی زیست فناوری گیاهان دارویی و قارچ های کوهی
Effect of harvest time on phytochemical characteristics of Momordica charantia
نویسندگان :
Zeynab Mohkami
1
Azizollah Kheiry
2
Mohsen Sanikhani
3
1- دانشگاه زابل
2- دانشگاه زنجان
3- دانشگاه زنجان
کلمات کلیدی :
bioactive compounds, diabetes, total phenol, total flavonoids, fruit maturity
چکیده :
Momordica charantia is an important medicinal plant of cucurbitaceae family. Momordica charantia has recently received growing attention due to its anti-diabetic compound in its immature fruits. It has other beneficial attributes such as hypoglycaemia, anti-carcinogenic, hyper cholesterolemic and Anti-tumor growth. It contains considerable amount of water, carbohydrates, protein, fat, minerals, vitamins and fiber. Fruits also contain charantin, momordicin, Vitamin C, nicotinic acid, P alanine, y-aminobutyric acid, aspartic acid, citrulline, glutamic acid, glutamine and other bioactive compounds. A field experiment was conducted to examine the effect of different stages of fruit maturity (1H, 2H, 3H and 4H) on the qualitative attributes of bitter melon (Vijay cultivar) during June to October 2018 in the Research farm of University of Zanjan, Iran. The results show that the highest amounts of total phenol (73.38 mg GA/g DW), total flavonoid (3.18 mg Q/g DW) and TSS (5.49 mg/l) was observed in 16 days after fruit set (4H). However, the highest amount of titerable acidity (TA) was obtained in 8 days after fruit set (2H). Although there were no significant effects between different harvest times on vitamin C and carbohydrates, but the maximum amount of vitamin C (24.86 mg/g DW) and carbohydrate (1.89 mg G/g DW) were recorded at stage 3H. As a result, harvesting fruits at different stages of maturity can display different bioactive compounds and phytochemical characteristics.
لیست مقالات
لیست مقالات بایگانی شده
تاثیر اندازه ی پیاز در عملکرد کمی و کیفی زعفران در منطقه ی ییلاقی حاج شیخ موسی بابل (مازندران)
مائده اسماعیل زاده آرائی
اثرات گلوتامیک اسید و آسپارتیک اسید در کاهش تنش سرب در گیاهان دارویی
زهرا رمضانی - علی اشرف امیری نژاد
اثر تنش فلزات سنگین کادمیوم و نیکل بر ترکیبات عصاره گیاه آویشن ایرانی (Thymus persicus)
کیوان آقائی - زهرا مصطفوی
بررسی تاثیر ضد قارچی عصاره هیدرو الکلی زردچوبه( Curcuma longa L.) بر قارچ آسپرژیلوس فلاووس
امیرحسین ابراهیمی - آتوسا سبزقبائی
Isolation, sequencing and bioinformatics studies of the promoter of germacrine D synthase gene in basil
Fatemeh Khakdan - Sargol Gohari
بررسی تاثیر برخی گیاهان بومی استان کرمانشاه بر کاهش میزان گلوکز خون
یسنا بیدمشکی - سمیه بهلولی
تأثیر پیش تیمار بذر با باکتریهای محرک رشد بر صفات بیوشیمیایی بالنگوی شیرازی (Lallemantia royleana) در مرحله جوانه زنی تحت تنش خشکی
زینب چقاکبودی - لیلا اکبری - جابر نصیری
تأثیر میدان مغناطیسی به عنوان الیسیتور غیر زنده بر رشد و فعالیت های آنتی اکسیدانی میسلیوم قارچ Ganoderma lucidum
لیلا مرادی پور - وحیده پیام نور
Improvement the Nutritional Value of Edible-Medicinal Mushroom Pleurotus ostreatus with Natural Enrichment of Vitamins
Mahnaz Mehrabi - Nasser Poursaeid
بررسی اثر آلیسین موجود در عصاره سیر بر روی بیان ژن BAX و Bcl2 در رده ی سلولی سرطان معده(AGS)
رضوانه دانش حکمتی - علی برزگر - پروانه فرزانه
بیشتر
ثمین همایش، سامانه مدیریت کنفرانس ها و جشنواره ها - نگارش 41.5.3