0% Complete
صفحه اصلی
/
سومین کنگره بین المللی و چهارمین همایش ملی زیست فناوری گیاهان دارویی و قارچ های کوهی
Investigation of the relationship between Soil factors and Suaeda aegyptiaca medicinal plant oil
نویسندگان :
Mohammad Mehdi Khalaj
1
Gholamhosein Moradi
2
Mohammad Ali Hakimzadeh Ardakani
3
1- Yazd University
2- Yazd University
3- Yazd University
کلمات کلیدی :
Suaeda aegyptiaca, Soil factors, medicinal plant, Neyriz
چکیده :
Soil variations study is an exciting topic for ecologists. Relationships among the ecosystem ecological variables are very essential for management, restoration, and development of vegetation cover in similar regions. Therefore, research on dry and semi-arid ecosystems is very important for increasing vegetation cover. Hence, the vegetation-environment relationship has always been an essential concept in ecology. To conduct this research, two Suaeda aegyptiaca sites were selected in central Iran (Neyriz) and, three transects were taken in each site. The transects were 500 meters long and 100 meters far from each other. The plots, area in each site was determined by the minimum surface method using a nested plot technique and area/species curves. Then, to do the same analysis for two sites and achieve greater accuracy, we considered the area of the plots to be greater than the minimum area. Soil samples were collected from 0–30 and 30–60 cm the depth in each plot. These depths were selected based on depth of plant species roots in the study area and previous researches. XLSTAT program and Principal components analysis (PCA) was used to investigate the main environmental factors related to the variation in Suaeda aegyptiaca distribution. The results showed that the amount of Suaeda aegyptiaca oil had a high correlation with carbon and had a positively correlated with the amount of sand, phosphorus and nitrogen. However, it has a negatively correlates with electrical conductivity(EC), silt percentage, C/N, calcium carbonate and, soil pH.
لیست مقالات
لیست مقالات بایگانی شده
شاهسپران: یک گیاه دارویی فراموش شده در غذا
لیدا عبادی - علی گنجلو - ماندانا بی مکر
ارزیابی ظرفیت آنتی اکسیدانی کل به روش احیای آهن سه ظرفیتی در عصاره های استخراج شده از گیاه دارویی کنگر خوراکی
سیده آرزو موسوی - احمد آقایی
برسی اثر پتاسیم نیترات بر میزان کلروفیلa، bو میزان پرولین گیاهSalicornia persica AKHANI تحت تنش شوری
حمید کمالوند - زهرا اکبری فرد - سعیده قیاسوند
کاهش عارضه ترکیدگی میوه انار با استفاده از محلول پاشی درختان با ترکیب کودی آلی
علی سلیمانی - اکبر حسنی - محمد علی نیکوگفتار - لیلا ندیرخانلو - مریم کشاورز گرامی - سعیده خالقی
بررسی و شناسایی قارچ خوراکی گیاه دارویی آنغوزه (Ferula assa-foetida)
عالیه سادات رفعت حقیقی
بررسی متابولیت های ثانویه زعفران( Crocus sativus L ) در مراحل مختلف بیولوژیکی رشد در شرایط ارگانیک
محسن فتحی - کیوان آقایی - علی عمارلو
In vitro anticancer activity of methanolic extract of Chroococcus sp., from Kani Barazan International Wetland
Hamieh Goshtasbi - Mostafa Akbarzadeh-khiavi - Azam Safary - Ali Movafeghi - Yadollah Omid
بررسی و ارزیابی عوامل موثر از کاشت تا برداشت گیاه زنجبیل
منصوره رضایی - شاهپور خانقلی - عبدالامیر بستانی
Improvement the Nutritional Value of Edible-Medicinal Mushroom Pleurotus ostreatus with Natural Enrichment of Vitamins
Mahnaz Mehrabi - Nasser Poursaeid
ضرورت کاربردهای گیاهان دارویی در معماری سبز بیونیک با رویکرد سلامتی جامعه
منصور شیرمرد - عاطفه خوش لهجه مفرد
ثمین همایش، سامانه مدیریت کنفرانس ها و جشنواره ها - نگارش 40.3.1