0% Complete
صفحه اصلی
/
چهارمین کنگره بین المللی و پنجمین همایش ملی زیست فناوری گیاهان دارویی و قارچ های کوهی
Morphological, Chemical and Antioxidant properties of Dracocephalum moldavica L.: A review
نویسندگان :
Mina Nasiri
1
Ali Ganjloo
2
Mandana Bimakr
3
1- زنجان
2- دانشگاه زنجان
3- دانشگاه زنجان
کلمات کلیدی :
Dracocephalum moldavica L،Chemical Composition،Essential Oil،Biological activity
چکیده :
Dracocephalum moldavica L. which is known in Persian as baderashbo belongs to the Lamiaceae family. D. moldavica is cultivated in eastern and central Europe. In Iran, D. moldavica is mainly cultivated in Mazandaran, Yazd, Tehran, and Azerbaijan provinces. It has a long history of use as a spice and medicinal plant. D. moldavica is a good source of protein, lipids and fibers which possess antioxidant and antimicrobial activities. D. moldavica essential oil has a citrus-like flavor containing high content of oxygenated acyclic monoterpenes, ketone, aldehyde and alcoholic function groups. The major constituents of the essential oil of D. moldavica were found to be geranyl acetate, geranial, neryl acetate, geraniol, neral and nerol. Thus, D. moldavica could be used as a promising ingredient in food products. In this regard, in the current mini review, the morphological characteristics, chemical composition and .biological activities of D. moldavica will be introduced and its usage in food industry will be considered
لیست مقالات
لیست مقالات بایگانی شده
Isolation and molecular identification of endophytic bacteria from Nepeta crispa
Farnoosh Rasoul sharifi - Reza Habibipoor - Mohsen Rajabi - Melika Esfandiari
برسی اثر پتاسیم نیترات بر میزان کلروفیلa، bو میزان پرولین گیاهSalicornia persica AKHANI تحت تنش شوری
حمید کمالوند - زهرا اکبری فرد - سعیده قیاسوند
روشهای استخراج روغن ضروری بومادران (Achillea millefolium) و ارزیابی ترکیبات، فعالیت ضد اکسایشی و اثرات ضد میکروبی و دارویی
پروانه کرمی - محسن زندی - علی گنجلو
A review of the importance of Taxol production from yew (Taxus baccata L.)
Raheleh Gorzi - Azizolloh Kheiry - Hossein Rabbi Angourani
تغییرات میزان آسکوربات پراکسیداز و هیدروژن پراکسیداز آویش دنایی (Thymus daenensis Celak) با کاربرد قارچهای مختلف در شرایط متفاوت رطوبتی
بهراد فتحعلی پور بناب - امین عباسی - فریبرز شکاری
بررسی و شناسایی قارچ خوراکی گیاه دارویی آنغوزه (Ferula assa-foetida)
عالیه سادات رفعت حقیقی
افزایش فعالیت کاسپاز3 و 7 در رده سلولی MDA-MB-231 سرطان سینه تحت تاثیر عصاره متانولی گیاه جاشیر زاگرسی ( Prangos crossoptera)
زهرا درخشان هوره - مریم موری
اثرات گلوتامیک اسید و آسپارتیک اسید در کاهش تنش سرب در گیاهان دارویی
زهرا رمضانی - علی اشرف امیری نژاد
اثر تنش گرمایی روی رشد و تولید مریم گلی رشد یافته در شهرستان مشگین شهر-اردبیل
مهدی جودی
تاثیر نفتالین استیک اسید، بنزیل آمینوپورین و کینتین بر جنین زایی سوماتیکی و باززایی گیاه بنگ دانه (Hyoscyamus niger)
رقیه احمدپور - بهرام ملکی زنجانی - قاسمعلی گروسی - رحیم حداد - رضا فرجامی نژاد
ثمین همایش، سامانه مدیریت کنفرانس ها و جشنواره ها - نگارش 40.3.1