0% Complete
صفحه اصلی
/
چهارمین کنگره بین المللی و پنجمین همایش ملی زیست فناوری گیاهان دارویی و قارچ های کوهی
مروری بر گیاه مارچوبه با تمرکز بر خواص درمانی و ارزش غذایی آن
نویسندگان :
پویا طاهرخانی
1
فرزان طاهری
2
محمد رسولی
3
علی عمارلو
4
1- دانشگاه آزاد اسلامی واحد تاکستان
2- دانشگاه آزاد اسلامی واحد تاکستان
3- دانشگاه آزاد اسلامی واحد تاکستان
4- دانشگاه زنجان
کلمات کلیدی :
مارچوبه،خواص درمانی،خواص دارویی،ارزش غذایی،ترکیبات شیمیایی
چکیده :
Asparagus with the scientific name Asparagus officinalis L. var. altilis belongs to the Asparagaceae family. Asparagus plant is used both fresh and dry in various foods and as a useful herbal medicine in Asian and European medicine. The Greeks used it as a vegetable in ancient times, but in fact the Romans were the first people who developed the agricultural operations for growing asparagus and wrote the instructions for its cultivation. Asparagus has two types of aerial stems, one is edible and has no leaves, and the second is aerial stems that have leaves and are non-edible. The name of amino acid asparagine is derived from asparagus, the Latin name of asparagus because asparagus is very rich in this amino acid. Asparagus is native to temperate regions and is a cool season plant. Asparagus has folic acid, aspartic acid, folate, saponin, protodiosin, rutin, glutathione, vitamins A, C, B1, B2, B3, B5, B6, E, zinc, magnesium, iron, potassium, calcium and fiber. Asparagus chemical compounds include saponins, flavonoids, hydroxycinnamic acids, sulfuric acids, amino acids, anthocyanins, volatile oils, resins, tannins, and fructans. Asparagus plant is effective in improving facial acne, toothache relief, migraine relief, stomach ulcer treatment, liver disorders, breast cancer, blood cancer, dysentery and blood cholesterol control. This plant is used to increase breastfeeding of mothers, treat cough, treat inflammatory diseases of the urinary tract, kidney diseases, rheumatism, control high blood pressure and blood lipids. Asparagus plant is effective in cardiovascular diseases and has anti-fungal and anti-bacterial effects. This plant is also used in the treatment and control of diabetes. Carrot has antioxidant properties. Keywords: Asparagus, therapeutic properties, medicinal properties, Nutritional Value, chemical compounds
لیست مقالات
لیست مقالات بایگانی شده
بررسی امکان کشت بهاره سیاه دانه (Nigella sativa L.) در استان لرستان
حسین پورهادیان
Evaluation of the effect of Thymus vulgaris oil on growth and pathogenetic mechanisms of Fusarium oxysporum
Nima Khaledi
Antioxidant effects of hydro-alcoholic extracts from Echinacea purpurea and Silybum marianum
Nahid Moarrefzadeh - Maryam Darbemamieh
بررسی خصوصیات کمی اسانس گیاه دارویی مریم گلی لوله ای (Salvia macrosiphon) در رویشگاه های طبیعی استان فارس
علی بهرامی - علیرضا یاوری - علیرضا راهب
Encapsulation of essential oils for enhancement antifungal activity
Maede Shahiri Tabarestani
تأثیر میدان مغناطیسی به عنوان الیسیتور غیر زنده بر رشد و فعالیت های آنتی اکسیدانی میسلیوم قارچ Ganoderma lucidum
لیلا مرادی پور - وحیده پیام نور
Advances and Perspectives in Tissue Culture, Genetic Engineering and Biotechnology of Cannabis: An important medicinal plant
Mohsen Hesami
تأثیر اندازه ی پیاز در عملکرد کمی و کیفی زعفران در منطقه ی ییلاقی جنت رودبار (Corocus sativus)
سمیه قاسمی - صادق پورمرادی - عباس احمدی ماچیانی - سمانه رودگرنژاد
The importance of generating and applying big data and establishing databases specific to medicinal plants based on OMICS approaches
Seyed Alireza Salami
معرفی برخی از گونههای مناسب زراعی جنس پونهسا، برای استانهای مختلف کشور
بهلول عباس زاده - معصومه لایق حقیقی - فاطمه سفیدکن - فاطمه ذاکریان
ثمین همایش، سامانه مدیریت کنفرانس ها و جشنواره ها - نگارش 40.3.1