0% Complete
صفحه اصلی
/
چهارمین کنگره بین المللی و پنجمین همایش ملی زیست فناوری گیاهان دارویی و قارچ های کوهی
مروری بر گیاه مارچوبه با تمرکز بر خواص درمانی و ارزش غذایی آن
نویسندگان :
پویا طاهرخانی
1
فرزان طاهری
2
محمد رسولی
3
علی عمارلو
4
1- دانشگاه آزاد اسلامی واحد تاکستان
2- دانشگاه آزاد اسلامی واحد تاکستان
3- دانشگاه آزاد اسلامی واحد تاکستان
4- دانشگاه زنجان
کلمات کلیدی :
مارچوبه،خواص درمانی،خواص دارویی،ارزش غذایی،ترکیبات شیمیایی
چکیده :
Asparagus with the scientific name Asparagus officinalis L. var. altilis belongs to the Asparagaceae family. Asparagus plant is used both fresh and dry in various foods and as a useful herbal medicine in Asian and European medicine. The Greeks used it as a vegetable in ancient times, but in fact the Romans were the first people who developed the agricultural operations for growing asparagus and wrote the instructions for its cultivation. Asparagus has two types of aerial stems, one is edible and has no leaves, and the second is aerial stems that have leaves and are non-edible. The name of amino acid asparagine is derived from asparagus, the Latin name of asparagus because asparagus is very rich in this amino acid. Asparagus is native to temperate regions and is a cool season plant. Asparagus has folic acid, aspartic acid, folate, saponin, protodiosin, rutin, glutathione, vitamins A, C, B1, B2, B3, B5, B6, E, zinc, magnesium, iron, potassium, calcium and fiber. Asparagus chemical compounds include saponins, flavonoids, hydroxycinnamic acids, sulfuric acids, amino acids, anthocyanins, volatile oils, resins, tannins, and fructans. Asparagus plant is effective in improving facial acne, toothache relief, migraine relief, stomach ulcer treatment, liver disorders, breast cancer, blood cancer, dysentery and blood cholesterol control. This plant is used to increase breastfeeding of mothers, treat cough, treat inflammatory diseases of the urinary tract, kidney diseases, rheumatism, control high blood pressure and blood lipids. Asparagus plant is effective in cardiovascular diseases and has anti-fungal and anti-bacterial effects. This plant is also used in the treatment and control of diabetes. Carrot has antioxidant properties. Keywords: Asparagus, therapeutic properties, medicinal properties, Nutritional Value, chemical compounds
لیست مقالات
لیست مقالات بایگانی شده
برسی اثر آسکوربیک اسید بر میزان کلروفیلa، bو میزان پرولین گیاهSalicornia persica AKHANI تحت تنش شوری
مریم بواشه - سعیده قیاسوند - مهسا السادات خرسندی مقدم
اثرات کاربرد اسید هیومیک درکاهش تنش قلیائیت در گیاهان دارویی
پردیس فیض عباسی - علی اشرف امیری نژاد
بررسی اثر ضد باکتریایی عصاره مرزه کوهی بر باکتری های بیماری زا و غیر بیماری زا
فوزیه مقدمی - معصومه جعفری - عذرا خدابندلو - بهاره دودانگه
Antimicrobial impacts of methanolic extract of Cyanobacteria isolated from Iran's Lake Urmia
Hamieh Goshtasbi - Azam Safary - Mostafa Akbarzadeh-khiavi - Ali Movafeghi - Yadollah Omidi
Application of pre-treatment technique in seed preparation for germination under abiotic stress for sustainable agriculture.
Seyedeh Azamat Miri - Fatemeh Jafari Sayadi
تأثیر پلاسمای سرد بر روی محتوای اسانس و ترکیب زیره سبز (Cuminium cyminum L.).
فاطمه شکوهی - محمد تقی عبادی - حمید رضا قمی - مهدی عیاری
(.Toxic Effects of cadmium on Essential Oil Composition, and expression of key genes involved in the biosynthesis of menthol and menthofuran in Peppermint (Mentha piperita L
Manije Sabokdast Nodehi - Zeynab Azimychetabi - Taraneh Karami Moghadam
Herbal extract loaded nanofibers as a potential wound-dressing based on polycaprolactone (PCL)/chitosan (CN)/ Melilotus officinalis (MO)
Mohammad Shahrousvand - Mohsen Shahrousvand - Vahid Haddadi-Asl
بررسی فولکلور درمانی مبتنی بر گیاهان دارویی در مواجهه با کوید 19 در استانهای زنجان و گیلان
رویا حیدری
In silico Investigation of HDAC inhabitor properties of the Barijeh
Kiana Keyhani sabeti - Azizeh Asadzadeh - Fatemeh Shams moattar
بیشتر
ثمین همایش، سامانه مدیریت کنفرانس ها و جشنواره ها - نگارش 41.5.1