0% Complete
صفحه اصلی
/
سومین کنگره بین المللی و چهارمین همایش ملی زیست فناوری گیاهان دارویی و قارچ های کوهی
Antioxidant effects of hydro-alcoholic extracts from Echinacea purpurea and Silybum marianum
نویسندگان :
Nahid Moarrefzadeh
1
Maryam Darbemamieh
2
1- دانشگاه رازی
2- دانشگاه رازی
کلمات کلیدی :
Herbal extracts, Natural antioxidants, Milk thistle, Purple coneflower
چکیده :
Nowadays, special attention is dedicated to the protective effects of antioxidants from natural origins. The use of herbs and their extracts to treat a wide range of diseases is rapidly evolving. Some medicinal plants contain high amounts of antioxidants that can be effective in human health. Echinacea purpurea (Asteraceae family) which is cultivated in most parts of Europe and Asia as well as Iran, has been traditionally used to treat snakebite, gum and mouth diseases, colds, coughs and sore throats. In the last decades, this plant has become famous worldwide for its antiviral, antifungal and antibacterial properties. Silybum marianum is an annual or biennial plant of the Compositae family. This plant grows in different parts of the world as well as in the northern, western and southern parts of Iran. The seeds of this plant contain phallonolignan compounds called silymarin, which is used as an antioxidant in the treatment of various liver diseases. The aim of this research was to evaluate and compare the antioxidant properties of E. purpurea and S. marianum. The hydro-alcoholic extracts of E. purpurea and S. marianum were prepared and their antioxidant properties were measured by DPPH free radical scavenging. E. purpurea at a concentration of 4 mg/ml had the highest antioxidant effect (45% reduction of DPPH solution) which was significantly higher than the the reduction by the same concentration of S. marianum (25%). It seems that E. purpurea has better regenerative effects compared to S. marianum. New data about antioxidant effects of herbal extracts can promote the usage of various natural antioxidant products.
لیست مقالات
لیست مقالات بایگانی شده
اثر هیپولیپدمیک برخی از گیاهان بومی استان کرمانشاه
مریم سادات مشعشعی - سمیه بهلولی
Utilization of native capacity of some Achillea genus in controlling the complication of microbial resistance
Zahra Toreinia - Mahdi Tavakolizade - Hossein Rabbi Angoorani
بررسی ویژگی های ادافیکی گیاه دارویی مریم گلی لوله ای (Salvia macrosiphon) در مناطق مختلف استان هرمزگان
علی بهرامی - علیرضا یاوری - علیرضا راهب
بررسی میزان ترکیب اسیدهای چرب گونه های وحشی بادام استان کرمانشاه
امیدعلی امجدیان - عیسی ارجی
بررسی اثرات اسیدسالیسیلیک و اسیدجاسمونیک بر ترکیبات فنلی، فلاونوئیدی و فعالیت آنتیاکسیدانی استویا (Stevia rebaudiana Bertoni ) در شرایط درون شیشهای
سید نجم الدین مرتضوی - پریسا رضایی - محسن ثانیخانی
Study of electrochemical behavior of orchis plant by cyclic voltammetry and squar wave
Seyed Mohammad Shoaei - Vahid Valizadeh
بررسی اثرات روغن هسته انگور بر سمیت عصبی وغلظت مغزی یون مس به دنبال تماس مزمن با مس در رتهای نر بالغ
مهدیه انوش - حسین فلاحتداری - مهران محسنی
تاثیرات پیشتیمار با پلیآمینها و آب در بهبود ویژگیهای مربوط به جوانه و گیاهچه آویشن
فریبرز شکاری - امین عباسی
مروری بر تاریخچه و روشهای تولید داروی ضدسرطان تاکسول (متابولیت ثانویه گیاهی) بصورت in vivo و in vitro
جابر نصیری - زینب چقاکبوی
Synthesis of green nanoparticles of zinc oxide and titanium dioxide using walnut shell extract
Haniyeh Mirzaaghakhan - Azam Monfared - Ghasem Rezanejad - Ali Saberi - Somayyeh Sadat Afi
بیشتر
ثمین همایش، سامانه مدیریت کنفرانس ها و جشنواره ها - نگارش 41.5.3