0% Complete
صفحه اصلی
/
سومین کنگره بین المللی و چهارمین همایش ملی زیست فناوری گیاهان دارویی و قارچ های کوهی
Antioxidant effects of hydro-alcoholic extracts from Echinacea purpurea and Silybum marianum
نویسندگان :
Nahid Moarrefzadeh
1
Maryam Darbemamieh
2
1- دانشگاه رازی
2- دانشگاه رازی
کلمات کلیدی :
Herbal extracts, Natural antioxidants, Milk thistle, Purple coneflower
چکیده :
Nowadays, special attention is dedicated to the protective effects of antioxidants from natural origins. The use of herbs and their extracts to treat a wide range of diseases is rapidly evolving. Some medicinal plants contain high amounts of antioxidants that can be effective in human health. Echinacea purpurea (Asteraceae family) which is cultivated in most parts of Europe and Asia as well as Iran, has been traditionally used to treat snakebite, gum and mouth diseases, colds, coughs and sore throats. In the last decades, this plant has become famous worldwide for its antiviral, antifungal and antibacterial properties. Silybum marianum is an annual or biennial plant of the Compositae family. This plant grows in different parts of the world as well as in the northern, western and southern parts of Iran. The seeds of this plant contain phallonolignan compounds called silymarin, which is used as an antioxidant in the treatment of various liver diseases. The aim of this research was to evaluate and compare the antioxidant properties of E. purpurea and S. marianum. The hydro-alcoholic extracts of E. purpurea and S. marianum were prepared and their antioxidant properties were measured by DPPH free radical scavenging. E. purpurea at a concentration of 4 mg/ml had the highest antioxidant effect (45% reduction of DPPH solution) which was significantly higher than the the reduction by the same concentration of S. marianum (25%). It seems that E. purpurea has better regenerative effects compared to S. marianum. New data about antioxidant effects of herbal extracts can promote the usage of various natural antioxidant products.
لیست مقالات
لیست مقالات بایگانی شده
تأثیر اندازه ی پیاز در عملکرد کمی و کیفی زعفران در منطقه ی ییلاقی جنت رودبار (Corocus sativus)
سمیه قاسمی - صادق پورمرادی - عباس احمدی ماچیانی - سمانه رودگرنژاد
مروری بر استانداردهای موجود درحوزه گیاهان داروئی، نقاط ضعف و قوت آنها با تکیه بر استاندارد گیاه نعناع فلفلی
بهلول عباس زاده - معصومه لایق حقیقی - فرحزا کاظمی سعید
ارزیابی ظرفیت آنتی اکسیدانی کل به روش احیای آهن سه ظرفیتی در عصاره های استخراج شده از گیاه دارویی کنگر خوراکی
سیده آرزو موسوی - احمد آقایی
The effect of Matricaria recutita powder on reproductive organ damage in diabetic male rats
Afsaneh Mozaffarinia - Ali Gol
بررسی تاثیر ضد قارچی عصاره هیدرو الکلی زردچوبه( Curcuma longa L.) بر قارچ آسپرژیلوس فلاووس
امیرحسین ابراهیمی - آتوسا سبزقبائی
Piper cubeba fruit extract has cytotoxic effect on normal cells
Tayebeh Mohammadi - Mehrdad Pooyanmehr - Ali Maleki - Farhang Tafaroji
اثر تنش خشکی بر روی صفات مرتبط با عملکرد گیاه مریم گلی رشد یافته در شهرستان مشگین شهر-اردبیل
رامز اسماعیلی
INVESTIGATING THE ANTICORROSIVE EFFECT OF CATECHIN ON IRON
Seyed mohammad Shoaei
اثر پودر گیاه گزنه (Urtica dioica L.) بر وزن بدنی و درصد تلفات در جوجه های گوشتی تحت چالش استرس گرمایی مزمن
سیده عالمه حسینیان - مهراد میرسعیدی فراهانی
بررسی برخی خصوصیات خاک اراضی زراعی شهرستان بروجرد برای کشت گیاه زعفران با استفاده از GIS
حسین پورهادیان
ثمین همایش، سامانه مدیریت کنفرانس ها و جشنواره ها - نگارش 40.3.1