0% Complete
صفحه اصلی
/
سومین کنگره بین المللی و چهارمین همایش ملی زیست فناوری گیاهان دارویی و قارچ های کوهی
Antioxidant effects of hydro-alcoholic extracts from Echinacea purpurea and Silybum marianum
نویسندگان :
Nahid Moarrefzadeh
1
Maryam Darbemamieh
2
1- دانشگاه رازی
2- دانشگاه رازی
کلمات کلیدی :
Herbal extracts, Natural antioxidants, Milk thistle, Purple coneflower
چکیده :
Nowadays, special attention is dedicated to the protective effects of antioxidants from natural origins. The use of herbs and their extracts to treat a wide range of diseases is rapidly evolving. Some medicinal plants contain high amounts of antioxidants that can be effective in human health. Echinacea purpurea (Asteraceae family) which is cultivated in most parts of Europe and Asia as well as Iran, has been traditionally used to treat snakebite, gum and mouth diseases, colds, coughs and sore throats. In the last decades, this plant has become famous worldwide for its antiviral, antifungal and antibacterial properties. Silybum marianum is an annual or biennial plant of the Compositae family. This plant grows in different parts of the world as well as in the northern, western and southern parts of Iran. The seeds of this plant contain phallonolignan compounds called silymarin, which is used as an antioxidant in the treatment of various liver diseases. The aim of this research was to evaluate and compare the antioxidant properties of E. purpurea and S. marianum. The hydro-alcoholic extracts of E. purpurea and S. marianum were prepared and their antioxidant properties were measured by DPPH free radical scavenging. E. purpurea at a concentration of 4 mg/ml had the highest antioxidant effect (45% reduction of DPPH solution) which was significantly higher than the the reduction by the same concentration of S. marianum (25%). It seems that E. purpurea has better regenerative effects compared to S. marianum. New data about antioxidant effects of herbal extracts can promote the usage of various natural antioxidant products.
لیست مقالات
لیست مقالات بایگانی شده
تاثیر پوشش نانوکمپوزیت روی محصولات باغبانی در پس از برداشت
مهدیه رضایی تبار - رحیم نقشی بند
Evaluation of Antioxidant Activity of Selenium Nanoparticles using Seeds of Extract of Polylophium involucratum (Pall.) Boiss. from Ramsar – Iran
Shahab Ojani - Naser Montazeri - Masoud Mohammadi Zeydi - Masoud Ghane
بررسی خصوصیات کمی اسانس گیاه دارویی مریم گلی لوله ای (Salvia macrosiphon) در رویشگاه های طبیعی استان فارس
علی بهرامی - علیرضا یاوری - علیرضا راهب
اثر تنش گرمایی روی رشد و تولید مریم گلی رشد یافته در شهرستان مشگین شهر-اردبیل
مهدی جودی
اثر تاریخ و روش کاشت و نهاده های بوم سازگار اعمال شده روی پایه مادری بر خصوصیات جوانه زنی و رشدی گیاهچه گاوزبان ایرانی
محمد بهزاد امیری - پرویز رضوانی مقدم - محسن جهان
بررسی اثرات مقادیر مختلف کود های N.P.K و وزن ریزوم بر سازگاری و عملکرد کمی و کیفی گیاه زنجبیل (Zingiber officinal).
سیدمیلاد شهدائی
بررسی اثرات پرولیفراتیو عصارۀ هیدروالکلی گیاه پاغازه (Falcaria vulgaris) در ردههای سلولی سرطانی روده و کبد
سیاووش کاکی صحنه - امیرمحمد سرداری - معصومه شکوری هشجین - آرش علیزاده
تاثیر ژل آلوئه ورا بر ظرفیت آنتی اکسیدانی میوه زغال اخته طی دوره انبارمانی سرد
سعیده خالقی - ولی ربیعی - فرهنگ رضوی
بررسی کمی و کیفی فلاونوئیدهای روتین و کوئرستین در میوه گیاه گوجی بری (L.Lycium barbarum) با استفاده از دستگاه HPLC-PDA و تعیین مقدار فنول و فلاونوئید تام عصاره هیدروالکلی آن
مهرداد کاشفی - فاطمه تاج آبادی - سید وحید قاسمی - رضا حاجی آقایی - معراج نجفی
مطالعۀ بیوانفورماتیکی ژن های منتخب دخیل در مسیر بیوسنتز فلاونوئیدها در زیرۀ سبز
فرشته لطفی - محمد مهدی مرتضویان - علی ایزدی دربندی - حسین رامشینی
بیشتر
ثمین همایش، سامانه مدیریت کنفرانس ها و جشنواره ها - نگارش 41.5.1